Fotod: müstiline hollandlaste kaablilaev on Tallinnas tormivarjus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile jõudis Tallinnasse Hollandi lipu all seilav kaablilaev Van Oord Nexus, mis valmis möödunud aastal Rumeenias laevaehitusfirmas Damen Shipyards Group.

«Laev seisab Vanasadamas nö tormivarjus,» ütles AS Tallinna Sadama turundus- ja kommunikatsioonijuht Sirle Arro. Ta lisas, et tänase seisuga peaks laev sinna jääma kuni 9. oktoobrini.

«Ta seisis enne Muugal ja tuli Vanasadamasse tormivarju, sest on tugev põhjatuul,» täiendas laeva agent Aldo Ollik ettevõttest CF&S Estonia. Muugal on laev seisnud juba mõnda aega. Kuhu laev teel on või miks ta üldse Eestis on, seda ei soostunud Ollik avaldama. 

«Meid ei ole selle koha pealt valgustatud, millega nad kavatsevad tegelema hakata või mis neil plaanis on - praegu nad on lihtsalt mul siin kai ääres,» lausus ta. Küll aga saab merendusportaalidest teada, tegemist on 2015. aastal valminud laevaga, mille eripäraks on avamere tuuleparkide kaablite vedamine. 

Laev valmis Rumeenias laevaehitusfirmas Damen Shipyards Group, mis kuulub samuti Hollandi omanikele, vahendab portaal gCaptain. Laev on 123 meetrit pikk, 27 meetrit lai ja selle süvis on 5,8 meetrit. 8400-tonnise kandevõimega Nexus on varustatud 5000 tonni kaablit mahutava kaablikaruselli ja 100-tonnise tõstejõuga kraanaga. Ööbimiskohti on laeval 90.

Mullu valminud laeva esimeseks tööks oli Groningeni lähedasele rannikualale 85-kilomeetrise ja 600-megavatise avamere tuulepargi rajamine ettevõttele Gemini. 2017. aastal täielikult valmivast tuulepargist saab Hollandi suurim avamere tuulepark.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles