Putin peatas USA-ga relvaplutooniumi käitlusleppe (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene president Vladimir Putin.
Vene president Vladimir Putin. Foto: SCANPIX

Vene president Vladimir Putin andis esmaspäeval korralduse peatada Ühendriikidega sõlmitud relvaplutooniumi käitlemise kokkulepe, viidates Washingtoni «ebasõbralikele sammudele».

2000. aastal sõlmitud lepe lubas mõlemal tuumariigil vabaneda oma kaitseprogrammide tarbeks kasutatud rikastatud plutooniumist, milles nähti olulist sammu desarmeerimisprotsessis.

Mõlemad riigid kinnitasid lepet 2010. aastal.

Putin on väitnud, et USA ei austa lepet, käideldes plutooniumi viisil, mis võimaldab säilitada selle sõjalist otstarvet.

Esmaspäeval avaldatud dekreedi kohaselt taganeb Venemaa leppest «olukorra drastilise muutuse ja ohu tõttu strateegilisele stabiilsusele, mis tuleneb Ühendriikide ebasõbralikest sammudest Venemaa suhtes». Dekreedis märgiti, et Washington «ei suuda lepingu tingimusi täita ning Moskva peab kiiresti rakendama meetmeid Venemaa julgeoleku kaitseks».

Kreml andis mõista, et peab leppest kinni, kui Washington tühistab sanktsioonid ja lõpetab poliitika, mida Moskva peab ebasõbralikuks.

Kremli esindaja Dmitri Peskov ütles, et Washington ei ole lepingust kinni pidanud ning Venemaa «ei pea üldise pinge tõttu kahe riigi suhetes enam võimalikuks täita üksi kokkuleppe tingimusi».

«See on sümboolne žest, mis demonstreerib, et pooled ei tee selles valdkonnas enam koostööd,» ütles sõltumatu sõjandusekspert Aleksandr Golts, kelle sõnul ei ole tegemist esimese massihävitusrelvade tõkestamise vallas peatatud leppega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles