Kütusemüüjad: diisli muudavad Eestis kalliks maksud

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tankimine.
Tankimine. Foto: Kalev Lilleorg/Autoleht.

Eesti kütusemüüjate sõnul on siin diislikütus kallim kui mitmetes jõukates riikides eeskätt kõrgemate aktsiisimäärade tõttu. Samas nähtub andmetest, et ka maksusid arvestamata on diislikütus Eestis kallim kui mõnes rikkamas riigis.


Eelmise aasta 15. detsembri seisuga oli diislikütus odavam kui Eestis näiteks Hispaanias, Austrias ja Prantsusmaal. Nii Statoili, Neste, Alexela kui Olerexi esindajad ütlesid, et Eesti suhteliselt kalli diislikütuse põhjus on ennekõike siinsed kõrged aktsiisimäärad.

Näiteks on diislikütuse aktsiisimaks Eestis kõrgem kui teistes Balti riikides ja Soomes, märkis Statoili kommunikatsioonijuht Jaanus Pauts. Eestis on tema andmetel aktsiisimäär 0,393, Lätis 0,333, Leedus 0,302 ning Soomes 0,364 eurot liitri kohta.

Euroopa Komisjoni andmetest nähtub, et maksusid arvestamata oli jaanuari lõpus diislikütus odavam kui Eestis 8 Euroopa Liidu riigis: Austria, Bulgaarias, Prantsusmaal; Saksamaal, Poolas, Rumeenias, Sloveenias ja Suurbritannias.

Olerexi avalike suhete juhi Maily-Maria Kiviselja sõnul on Eestis hinnad ka maksusid arvestamata kõrgemad kui mitmetes jõukates riikides ennekõike mastaabiefekti tõttu ehk tulenevalt seaduspärast, et suurema mahu puhul on keskmine kulu ühiku kohta madalam. Suurbritannia puhul mängivat rolli ka fakt, et riik on suur naftatootja.

Bensiin 95 Euro oli maksusid arvestamata jaanuari lõpus  odavam kui Eestis 7 ELi riigis - Austrias, Bulgaarias, Saksamaal, Poolas, Rumeenias, Rootsis ja Suurbritannias.

Tarbijates võib tekitada küsimusi ka see, et diislikütus on Eestis kallim kui bensiin, ehkki diisli aktsiisimäär on madalam. Mootorikütuseid ostetakse sisse tonnides, jaamas aga müüakse liitrites, samuti makstakse aktsiisimaksu liitritelt (temperatuuri 15º C juures). Bensiini ja diislikütuse erikaalud on erinevad. 1000 liitrit bensiini on keskmiselt 750 kg, 1000 liitrit diislikütust aga 840 kg. Järelikult 1000 liitri diislikütuse saamiseks tuleb seda osta 90 kg rohkem võrreldes bensiiniga, selgitas Neste Eesti peadirektor Ivar Kohv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles