Leedu minister: Vene riigifirma tuumajaamad on muutumas geopoliitilise surve vahendiks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rosatom, ehkki ametlikult äriorganisatsioon, on väga lähedalt seotud Venemaa administratsiooniga. Pildil Vladimir Putin ja Rosatomi direktor Sergei Kirijenko Volgodonski tuumajaama külastamas.
Rosatom, ehkki ametlikult äriorganisatsioon, on väga lähedalt seotud Venemaa administratsiooniga. Pildil Vladimir Putin ja Rosatomi direktor Sergei Kirijenko Volgodonski tuumajaama külastamas. Foto: Valery Matytsin / ITAR-TASS

Euroopasse, Aasiasse ja Lähis-Itta rajatavad Venemaa riigifirma Rosatom tuumajaamad on muutumas geopoliitilise surve vahendiks, ütles Leedu energeetikaminister Rokas Masiulis USA visiidil viibides.

Minister kohtus neljapäeval Washingtonis USA välisministeeriumi eriesindaja ja rahvusvaheliste energeetikaküsimuste koordinaatori Amos Hochsteiniga ning USA valitsuse energiaressursside büroo juhi Samantha Carl Yoderiga.

«Juhtisin tähelepanu tõsiasjale, et kui kõiki teeb murelikuks Gazpromi tegevus, siis tuleks pöörata tähelepanu ka sellele, mida teeb Rosatom. Seda võiks nimetada uueks Vene Gazpromiks, mille kaudu ei avaldata mitte ainult energeetilist, vaid ka geopoliitilist mõju,» ütles Masiulis BNS-le telefoniusutluses Washingtonist.

Tema sõnul peavad ameeriklased tuumajaama, mida Valgevene Leedu piiri äärde rajab, «strateegiliselt tähtsaks objektiks sõna halvas tähenduses».

«Nad peavad seda väga tõsiselt silmas, eritlesid olukorda suurepäraselt, mõistavad, et energeetika on geopoliitiline vahend ja sageli, eriti kui jutt on Venemaast, taotletakse sellega geopoliitilisi eesmärke. Samamoodi peavad nad Astravetsi tuumajaama strateegiliselt tähtsaks objektiks sõna halvas tähenduses,» märkis Masiulis.

Rosatom rajab tuumajaama Valgevenesse ja on leppinud kokku tuumajaamade ehitamise Soomes, Bangladeshis, Saudi Araabias ja muudes riikides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles