Läti rahandusminister tõi Eestit eeskujuks

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti peaminister Valdis Dombrovskis (vasakul) ja tema Eesti kolleeg Andrus Ansip.
Läti peaminister Valdis Dombrovskis (vasakul) ja tema Eesti kolleeg Andrus Ansip. Foto: SCANPIX

Läti rahandusministri Andris Vilksi hinnangul võiks tema kodumaa võtta eeskuju Eestist nendes reformivaldkondades, millega Lätis hakkama ei saada.

Vilks ütles usutluses telekanalile LNT, et Läti eesmärgiks on kolme aasta jooksul jõuda Eesti arengumudelini. Minister rõhutas, et Eesti riigieelarve defitsiit on nullilähedane, Eesti on kasutusele võtnud euro ning jätkanud reforme tervishoiu- ja haridussektoris. Ka tõi Vilks eeskujuks Eesti efektiivse riigihalduse, vahendas lõunanaabrite uudistevõrk LETA.

Vilksi sõnul on Eesti arengutasemelt Lätist kaugemale jõudnud ning liigub Soome mudeli suunas.

Läti rahanduse hetkeseisust rääkides, rõhutas Vilks, et riigieelarve konsolideerimismeetmeid tuleb arutada avalikult ning kaasata sellesse protsessi ka ühiskond. Tema sõnul tuleb eelarvet konsolideerida 50 miljoni lati (70,44 miljonit euro ehk 1,1 miljardi krooni) ulatuses.

Tema sõnul ootavad rahvusvahelised võlausaldajad Lätilt reforme tervishoiusektoris, kuna tervishoiukulutuste osakaal eelarvest on Euroopa üks kõrgemaid. Vilksi sõnul ei pane krediitorid nii suurt rõhku varimajandusega võitlemisele, kuid surve selleks tuleb Läti avalikkuselt.

Vilks hoiatas, et kui Läti ei suuda võlausaldajate ees võetud kohustusi täita, raskendaks see ülemaailmse finants- ja majanduskriisi tõttu tõsistesse raskustesse sattunud Läti majanduse taastumist ning sellisel juhul on ministri hinnangul võimalik, et Läti peab uuesti laenu võtma, kuid seda juba märksa karmimatel tingimustel.

2008. aasta sügisel sai Läti Rahvusvaheliselt Valuutafondilt (IMF) ja Euroopa Liidult 7,5 miljardi euro suuruse abilaenu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles