Eesti ja Poola võimud uurivad üle viie miljoni euro suurust pettust

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod.
Eurod. Foto: SCANPIX

Eesti ja Poola uurijad alustasid kriminaalmenetluse seoses suureulatusliku pettusega ning sellele järgnenud rahapesuga. Kahjusumma küündib üle viie miljoni euro.

Kahtlustuse kohaselt tegeles Eestist ja Poolast pärit isikute grupp 2014.-2015. aastal ettevõtetelt raha väljapetmisega, kasutades selleks vahekohut, mis pole tegelikkuses kunagi eksisteerinud. Tegemist oli piiriüleste kuritegudega, mistõttu oli Eesti ja Poola õigusasutuste vahel loodud menetluste efektiivsemaks läbiviimiseks ühine uurimisrühm, teatasid keskkriminaalpolitsei ja riigiprokuratuur ühises pressiavalduses.

Uurimisrühma tegevuse tulemusena toimusid möödunud nädalal mõlemas riigis koordineeritud ja samaaegsed läbiotsimised ning kahtlustatavate kinnipidamised ja ülekuulamised. Poola kohus otsustas võtta peamiste kahtlusalustena kolmeks kuuks vahi alla ühe Poola ja ühe Eesti kodaniku.

«See on hea näide tõhusast rahvusvahelisest koostööst. Ilma liigse bürokraatia ja kiire infojagamisega suutsime koguda tõendeid suuremahulise kelmuse kohta. Kuigi reaalne kahju oli viis miljonit eurot, üritati välja petta mitukümmend miljonit eurot,» ütles Eestis antud kriminaalmenetlust juhtiv riigiprokurör Piret Paukštys.

«Politsei panustab aina enam rahvusvahelistesse uurimisrühmade töösse, et võimalikult operatiivselt ja tõhusalt piiriülese majanduskuritegevusega võidelda. Poolaga meil senine koostöö sellisel kujul puudub, ent menetluse käik annab põhjust rahuloluks,» kinnitas keskkriminaalpolitsei majanduskuritegude büroo juht Janek Maasik.

Kriminaalasja kohtueelset menetlust Eestis viib läbi keskkriminaalpolitsei majanduskuritegude büroo ning juhib riigiprokuratuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles