Kas Rootsis tuleb mürts või mahemaandumine?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi lipp
Rootsi lipp Foto: Peeter Langovits

Rootsi käsi on seni kriisis käinud suurepäraselt, kuid SEB ökonomisti Hardo Pajula kinnitusel seisab Rootsi samade probleemide ees kui meie paari aasta eest ning küsimus on selles, milline langus tuleb.

Rootsi on Pajula hinnangul Euroopa musterlaps ning meie suhteliselt kerge pääsemine on otseselt seotud kuningriigi käekäiguga.

«Kui vaatame Rootsi kinnisvarahindu, siis need on aastaid tõusnud, see olukord ei saa aga lõputult jätkuda ning peab tulema maandumine. Küsimus on selles, kas tuleb mürts või mahemaadnumine,» tõdes Pajula.

Rootsil on ujuv kurss ning kui asjad läksid allamäge, siis nõrgenes ka valuuta. Alates suvest on Rootsi keskpank tõstnud oma intressi kokku neljal korral. Kriisi haripunktiga võrreldes on Rootsi kroon tugevnenud euro suhtes 20 protsenti ja dollari suhtes ligikaudu 25 protsenti.

Kallim valuuta muudab toodete müügi välisturgudel keerulisemaks ning vähendab edasisi kasvuvõimalusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles