Maks, mille tasumine tekitab soomlastele järjest suuremat peavalu

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helsingi
Helsingi Foto: Laura Oks/Õhtuleht

Soomlaste seas kasvab nende hulk, kes ei suuda enam oma omandimaksust kinni pidada. Maksuamet on vähemalt 330 000 tähtaja möödumisele tähelepanu juhtivat meeldetuletust saatnud, mis on 13 protsenti mullusest enam.

Nii eraisikutelt, ettevõtetelt kui ka teistelt registreeritud organisatsioonidelt nõutava omandimaksu arvutamisel võetakse aluseks maa ja hoonete hinnangulist maksumust ning seda nõutakse aasta alguses sisse just sellelt, kes kinnisturegistri andmetel tol hetkel selle omaniku seal kirjas on, vahendab Yle.

Seadus tõmbab piiri nende vahel, kes peavad maksma 170 eurost väiksem või suurema summa. Need, kelle omandimaks jääb 170 euro sisse, on kohustatud maksma selle ühekordse maksena. Kelle omandimaksu suurus ületab 170 eurot, võib seda teha ka kahe osamaksena. Maksuamet on väljastanud praegu seisuga ligi 40 000 meeldetuletust maksmata omandimaksu osas enam, kui aasta tagasi. See arv küünib 330 000 meeldetuletuseni.

Seda, kui kõrget maksu maaomanik maksma peab, sõltub konkreetsest omavalitsusest, kus maa ja hooned asuvad. Ka maksutulu läheb kohaliku omavalitsuse eelarvesse. Võttes arvesse valitsuse otsust, mis tõstis omandimaksu miinimumi, kuulutasid 125 omavalitsust ehk kuskil neljandik, et nad plaanivad järgmisel aastal omandimaksu tõsta.

Valitsus otsustas, et omandimaksu miinimummäär püsiomanikega hoonetele tõstetakse 0,37 protsendilt 0,41 protsendini ning maale 0,8 protsendilt 0,93 protsendile. Samas tõstetakse ka ajutiselt asustatud hoonete, nagu suvekodude, omandimaksu määra.

Omandimaksu määra tõus mõjutab enim pealinnas ja selle lähiümbruses elavaid soomlasi ning neid oma omavalitsusi, kus on palju suvekodusid. Soome maksumaksjate liidu hinnagul peab näiteks Helsingis 90-ruutmeetrise ridaeelamuboksi omanik maksma uuel aastal 50 eurot senisest enam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles