Facebookil läks nihu: Iisraeli survel blokeeriti Palestiina ajakirjanike kontod

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facebooki asutaja Mark Zuckerberg.
Facebooki asutaja Mark Zuckerberg. Foto: Reuters/ScanPix

Maailma suurim sotsiaalvõrgustik Facebook oli sunnitud esitama avaliku vabanduse, kuna pani eksikombel kinni Palestiina kahe juhtiva väljaande toimetaja ja juhi kontod.

Facebooki selgituse kohaselt suleti kontod reeglite rikkumise kohta laekunud avalduste tagajärjel, kuid väljaannete esindajad ise arvavad, et juhtum on seotud Iisraeli ja Facebooki vahel äsjaste sõlmitud kokkuleppega võidelda vägivalla õhutamise vastu veebiavarustes, kirjutab The Verge.

Al Jazeera andmeil suleti okupeeritud Palestiina territooriumilt uudiseid vahendava agentuuri Shehab nelja toimetaja ja uudistevõrgustiku Quds kolme juhi isiklikud kontod möödunud kolmapäeval. Nende väljaannete Facebooki lehekülgedel on kokku enam kui 11 miljonit jälgijat. Qudsi  juhi sõnul ei esitatud neile seejuures mingisuguseid selgitusi.

Kontod taasavati laupäeval Facebooki poolse selgitusega, et tegemist oli veaga vastukajasüsteemis. «Lehed eemaldati vea tõttu ja taastati kohe olukorra selgitamise järel. Saame igas kuus miljoneid kaebusi ja mõni kord lähevad asjad valesti,» ütles Facebooki pressiesindaja väljaandele The Electronic Intifada.

Eile protesteerisid Qudsi ja teised Palestiina ajakirjanikud Facebooki ja Iisraeli koostöö vastu sellega, et ei postitanud kahe tunni jooksul midagi oma lehekülgedele. Aktsioon viidi läbi hashtagi #FBCensorsPalestine all.

Iisraeli sisejulgeolekuminister nimetas juulis Facebooki «koletiseks» ning kutsus üles looma õigusakte, mis sunniks Facebooki, Twitterit ja teisi eemaldama terrorismi õhutavat sisu. Palestiinlased omakorda väitsid, et tänavavägivalda ei põhjusta mitte õhutused veebis vaid 50 aastat kestnud okupatsioon.

Iisraeli võimud teatasid eile, et on esitanud sotsiaalmeedias vägivalla õhutamise süüdistuse 145 palestiinlasele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles