SEB muutis maailma majanduse prognoosi optimistlikumaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB muutis maailma majanduse prognoosi optimistlikumaks
SEB muutis maailma majanduse prognoosi optimistlikumaks Foto: SCANPIX

SEB täna avaldatud Põhjamaade majandusprognoos on maailma kasvuväljavaadete suhtes veel optimistlikum, kui tema novembris ilmunud eelkäia. Nii selle kui järgmise aasta prognoosis on suurendatud pea kõikide riikide kasvunumbreid.

Ainult Suurbritannia oodatavaid kasvunumbreid selleks aastaks on vähendatud. Senise 2,1-protsendilise kasvu asemel prognoosib pank nüüd 1,5-protsendilist majanduskasvu, seda ennekõike riigi püüdluste tõttu viia eelarve tasakaalu.

SEB Grupi majandusuuringute osakonna ökonomistid on eriti järsult tõstnud USA kasvuprognoosi – selle aasta kasvuootust on tõstetud koguni 1,4 protsendipunkti võrra 3,6 protsendini.

Lisaks sügisesele rahatrükile viitavad autorid oma optimismi põhjenduses eelmise aasta viimastel nädalatel saavutatud demokraatide ja vabariiklaste kokkuleppele pikendada Bushi maksukärbete kehtivusaega veel kaheks aastaks. SEB ökonomisti Hardo Pajula sõnul on nende meetmete mõju aga lühiajaline ning alusprobleemid on endiselt õhus.

«Ühendriikide puhul on probleemiks eelarve ning varanduslik ebavõrdsus. Sellest johtub polariseerumine, mis jõuab omadega hariduse juurde,» kommenteeris Pajula.

Euroopas on Pajula sõnul suurimaks probleemiks demograafia, ka hariduse osas võiks Euroopa käsi tema sõnul paremini käia. Lisaks hõõgub usina Saksamaa ja Rootsi kõrval eurotsooni lõunapiiril endiselt eelarvekriis.

Ka tärkavate turgude 2011. aasta kasvuprognoosi on pisut tõstetud, kuid samas viitab ülevaade ka kõrgetest toiduhindadest tingitud sotsiaalsete pingete kuhjumise võimalusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles