Rahanduskomisjon muutis kütusemüüjate tagatisnõuet leebemaks

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kütuseveok.
Kütuseveok. Foto: Priit Simson

Rahanduskomisjoni viis täna vedelkütuse seaduse eelnõusse sisse täienduse, mille kohaselt on maksu- ja tolliametil võimalus laitmatult tegutsenud ettevõtetele tagatist vähendada.

Eelnõu näeb kütuse müüjale ette tagatise kütuse tarbimisse lubamisel 1 miljon eurot ja juba tarbimisse lubatud kütuse puhul 100 000 eurot.

Kui esialgse eelnõu kohaselt oli maksu- ja tolliametil õigus riski hindamisele tuginedes nõuda kütuse müüjalt tagatise suurendamist, siis muudatusega lisatakse võimalus laitmatult tegutsenud ettevõtetele ka tagatist vähendada.

Rahanduskomisjoni esimehe Taavi Rõivase sõnul tullakse muudatusega vastu väiketanklatele.

Kuna kütuse tarbimisse lubamisel tuleb tasuda käibemaks kogu kütuse maksumuselt (teistes etappides tuleb seda teha vaid kütuse lisandunud väärtuselt), on kütuse tarbimisse lubamisel riigile tekkiv võimalik kahju kõige suurem. Seetõttu rakendub kütuse tarbimisse lubamisel kütuse müüjale oluliselt suurem tagatis ning selle vähendamise võimalus tekib alles alates 2013. aastast.

Nimetatud tagatised ei laiene kütuse müüjaile, kes käitlevad üksnes lennukikütuseid või vedelgaasi.

Muudatused jõustuvad eelnõu kohaselt 1. aprillil 2011. Enne seda majandustegevuse registris vedelkütuse seaduse alusel tehtud registreeringud kehtivad kuni 2011. aasta 31. maini. Ettevõtted, kes soovivad jätkata kütuse müüki, saavad alates seaduse jõustumisest esitada maksu- ja tolliametile registreerimistaotluse ning peavad viimase poolt määratud tagatise esitama enne k.a. 31. maid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles