Eestimaalased võtavad üha suuremas mahus eluasemelaenusid ja autoliisinguid

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laen.
Laen. Foto: SCANPIX

Uusi eluasemelaene ning autoliisinguid anti augustis välja varasemast suuremas mahus, teatas Eesti Pank täna avalikustatud ülevaates.

Augustis väljastati uusi eluasemelaene 100 miljoni euro väärtuses, mis on viimaste aastate kõrgeim tase. Eluasemelaenude koguportfell oli augustis 4,6 protsenti suurem kui aasta tagasi. Majapidamiste muude laenude maht kasvas sarnaselt eelmiste kuudega kiiresti suuresti autoliisingu tõttu, mis suurenes aastataguse ajaga võrreldes 16 protsenti.

Augustis jäi eluasemelaenude keskmine intressimarginaal eelmise kuu tasemele, kuid aasta kokkuvõttes on see kasvanud. Kuna negatiivne baasintressimäär arvestatakse paljude uute ujuva intressimääraga laenulepingute puhul nulliks, püsis ka laenude keskmine intressimäär augustis eelmise kuu tasemel (2,4 protsenti). Ettevõtete uute pikaajaliste laenude keskmine laenuintressimäär on olnud muutlik, mis on tingitud ka sellest, et laenuprojektide riskisus erineb kuust kuusse ettevõtete puhul rohkem kui majapidamiste puhul.  Ettevõtete augustis väljastatud pikaajaliste laenude keskmiseks intressimääraks kujunes 2,2 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles