Euroopa Komisjon ootab endiselt konkurentsivolinikult ärihuvide kohta selgitusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ELi konkurentsivolinik Neelie Kroes selgitamas, miks Hispaania telekomifirmale määrati turureeglite rikkumise eest hiigeltrahv.
ELi konkurentsivolinik Neelie Kroes selgitamas, miks Hispaania telekomifirmale määrati turureeglite rikkumise eest hiigeltrahv. Foto: Reuters / Scanpix

Euroopa Komisjon teatas neljapäeval, et ootab endiselt volinikult Neelie Kroesilt vastuseid selle kohta, miks ta ei deklareerinud volinikuna töötades majanduslikke huve Bahamal registreeritud firmas.

Kolmapäeval selgus Rahvusvahelise Uurivate Ajakirjanike Konsortsiumi (ICIJ) paljastustest, et Kroes juhtis aastatel 2000-2009 Bahamal registreeritud firmat Mint Holdings Lt.

Firma asutas Araabia Ühendemiraatide erainvestor vahendina energiafirmalt Enron poolte rahvusvaheliste varade ostmiseks, ent 6,3 miljardi euro suurune tehing ei saanud teoks.

«Komisjoni ei olnud sellest teavitatud ja me püüame nüüd temalt selgitusi saada,» ütles Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeri pressiesindaja Margaritis Schinas.

«Meil on paigas selged reeglid ja on oluline, et neist peaksid kinni kõik teenistujad,» ütles Schinas, lisades, et Juncker saatis Kroesile arupärimisega kirja.

Kroesi advokaatide sõnul on tegemist "administratiive eksimusega" ning hollandlasest eksvolinik on alati tegutsenud heas usus ja kooskõlas EL-i reeglitega.

Firma palkas Kroesi vaid selleks, et aidata Enroniga läbi rääkida, ent kui lepet saavutada ei õnnestunud, ei etendanud ta firmas edasist rolli, ütlesid advokaadid. Kroes uskus enda sõnul, et firma lõpetas tegevuse 2002. aastal.

"Kahetsusväärselt ei teadnud proua Kroes, et ta oli juhina kirjas kuni nimekirjast eemaldamiseni 2009. aastal, ja sai sellest teada ajakirjanike käest," ütlesid advokaadid.

Kroes oli aastatel 2004-2009 Euroopa Komisjoni konkurentsivolinik.

EL-i käitumiskoodeksis seisab, et "volinikud ei tohi tegeleda muu tasustatud või tasustamata ametialase tegevusega".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles