Valitsemissektori täpsustatud võlatase oli mullu 10,1 protsenti SKTst (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
06.sept 2015, Lääne-Virumaa-Virumaa, Eesti, Rakvere
laat, linnus, keskaegne laat

Fotol:Rakvere linnuses peeti Mihkili laat. Lipp

Foto:Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja
06.sept 2015, Lääne-Virumaa-Virumaa, Eesti, Rakvere laat, linnus, keskaegne laat Fotol:Rakvere linnuses peeti Mihkili laat. Lipp Foto:Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Eesti valitsemissektori võlatase oli täpsustatud andmetel 2015. aastal 10,1 protsenti sisemajanduse kogutoodangust (SKT), teatas statistikaamet.

Valitsemissektori eelarve ülejääk oli mullu 0,1 protsenti, koondeelarve tulud ületasid kulusid Maastrichti defitsiidikriteeriumi arvestuses 27,2 miljoni euroga.

Pärast metoodilise muudatuse sisseviimist uutesse riigiettevõtetesse tehtud sissemaksete kajastamises kujunes keskvalitsuse allsektori eelarve puudujäägiks 2015. aasta lõpus 52,1 miljonit eurot. Kohalike omavalitsuste allsektori koondeelarve oli ülejäägis 55,9 miljoni euroga. Sotsiaalkindlustusfondide allsektori eelarveülejääk oli 23,4 miljonit eurot.

Valitsemissektori konsolideeritud võlg ehk niinimetatud Maastrichti võlg oli 2015. aasta lõpuks 2 miljardit eurot. Võrreldes märtsikuus avaldatud esmase hinnanguga täpsustus keskvalitsuse võlaarvestus.

Alates 2012. aastast muudeti riigikassa kontsernikontodel olevate vahendite statistilist kajastamist. Täpsustuse tulemusel tõusis keskvalitsuse koguvõlg teiste valitsemissektori allsektorite suhtes lisandunud kohustuste tõttu 2015. aastal 2,2 miljardi euroni.

Valitsemissektori konsolideeritud võlga allsektoritevaheliste rahaliste vahendite kajastamise muudatus ei mõjutanud.  

Samuti muutus Eesti euromüntide statistiline kajastamine, mille tulemusel tõusis nii keskvalitsuse kui ka kogu valitsemissektori võlatase 2015. aasta lõpul 41,4 miljoni euro võrra.

Kohalike omavalitsuste võlg ei muutunud ja oli 2015. aasta lõpul 0,7 miljardit eurot. Sotsiaalkindlustusfondide allsektoril võlga ei olnud. Muudatused arvestustes tehti Eurostati juhiste järgi.

Märtsikuus avaldatud statistikaameti esialgsetel andmetel oli Eesti valitsemissektori eelarve ülejääk mullu 0,4 protsenti ja võlatase 9,7 protsenti SKTst.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles