Saksa Keskpanga juht: euroala nurgakivid tuleb üle vaadata

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa Keskpanga president Alex A. Weber tõdes eile Eesti Pangas loengut pidades, et kriis paljastas mitmed euroala puudused.
Saksa Keskpanga president Alex A. Weber tõdes eile Eesti Pangas loengut pidades, et kriis paljastas mitmed euroala puudused. Foto: Toomas Huik

Euroala nurgakivid tuleb üle vaadata, tõdes eile Eesti Pangas loenguga esinenud Saksa Keskpanga president ning Euroopa Keskpanga tõenäoline uus juht Alex A. Weber.

«Tervikuna on euro kindlasti olnud edulugu – ja finantskriis pole tõestanud vastupidist,» kinnitas Weber, kes on kõige tõenäolisem Euroopa Keskpanga juhile Jean-Claude Trichet’ järeltulija, kui tolle ametiaeg 31. oktoobril lõpeb. «Vastuoksa: läbi kriisi on eurol olnud stabiliseeriv mõju ja eurosüsteem näitas oma võimekust viia ellu tõhusat kriisihaldust.»

Samas märkis Weber, et kriis paljastas puudusi, mis vajavad reageerimist. «Mitte ainult Eesti ei seisa klubi uue liikmena silmitsi mitmete väljakutsetega, euroala ise on kogenud viimastel kuudel märkimisväärset stressi ja vajab oma aluste põhjalikku ülevaatust,» lausus ta.

Näiteks on keskpankuri arvates vaja mehhanismi võimalike uute kriiside tõhusaks lahendamiseks. Seejuures tuleks ennetava meetmena tagada, et tulevaste kriiside puhul on eralaenuandjad kaasatud võlakoormaga mitte toime tulevate riikide abistamise kulude katmisse.

Ka tuleks Weberi sõnul tugevdada stabiilsus- ja kasvupakti, mis nõuab valitsustel eelarvepuudujäägi hoidmist kindlates piirides. Selleks on keskpankuri hinnangul vaja varasemaid ja järjekindlamaid sanktsioone reeglite rikkumise puhul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles