VTA hüvitab Saaremaal seakatkuga nakatunud farmile 226 000 eurot

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seakatk. Pilt on illustratiivne.
Seakatk. Pilt on illustratiivne. Foto: Kasper Mäe / Virumaa Teataja

Veterinaar- ja toiduamet (VTA) rahuldas Saaremaal seakatkuga nakatunud farmi omaniku esitatud taotluse sigade Aafrika katku tõttu tekkinud kahjude hüvitamiseks summas 226 167 eurot.

Hüvitamise otsusel võeti aluseks VTA ametnike kontrollide käigus antud hinnangud ning Eesti Maaülikooli teadlaste läbiviidud epidemioloogiline uuring.

«Analüüsist järeldus, et Sakla külas asuvas seafarmis ei esinenud hooletust bioohutusnõuete täitmisel, mistõttu rahuldasime esitatud taotluse,» ütles VTA peadirektor Indrek Halliste pressiteate vahendusel.

Taudipuhangu põhjusena toodi välja hüpotees, et kuigi farmis olid nõuded täidetud, võisid bioohutusmeetmed osutuda nakatumise vältimiseks ebapiisavaks.

«Sel aastal asetleidnud taudipuhangute valguses tuleb kehtivate bioohutusnõuete tõhusust seakatku vältimiseks põhjalikumalt analüüsida. Selleks on loomisel teadlastest, seakasvatajatest ja järelevalveametnikest koosnev nõuandev komisjon, mis aitab edaspidi kehtivate nõuete piisavust ja nende täitmist hinnata,» lisas Halliste.

Sigade Aafrika katku diagnoos kinnitati 23. augustil Saaremaal Valjala vallas Sakla külas asuvas sigalas. Taudistunud kari 2746 seaga hukati viiruse edasise leviku vältimiseks ning hoone desinfitseeriti. Seejärel esitas farmi omanik Valjala seakasvatuse OÜ taotluse taudikahjude hüvitamiseks veterinaar- ja toiduametile.

Hüvitamine toimub 75 protsendi ulatuses Euroopa Liidu rahadest ning 25 protsenti maksab Eesti riik. Kahju suurus kujuneb looma väärtuse alusel. Lisaks arvestatakse seadme, sööda, pakkematerjali ja loomsete saaduste puhul nende tegelikku väärtust.

Sel aastal on sigade Aafrika katk diagnoositud kokku kuues farmis. Taotluse loomatauditõrjega seotud kahju hüvitamiseks esitas kolm Jõgevamaa kodumajapidamist, kus oli kokku 16 siga, ning üks Lääne-Virumaal asuv farm, kus oli 4300 siga. Sel aastal on taudipuhangu tõttu tekkinud kahjude hüvitamiseks esitanud taotluse kokku viis seakasvatusettevõtet, millest nelja taotlusi ei ole puudulike bioohutusnõuete täitmiste tõttu rahuldatud.

Käesoleval aastal on sigade Aafrika katk diagnoositud kokku kuues farmis: kolmes Jõgevamaa, ühes Järvamaa, ühes Lääne-Virumaal ja ühes Saaremaal asuvas seafarmis. Sigade Aafrika katk on väga nakkav ning ägedalt kulgev kodusigade ja metssigade viirushaigus, mida iseloomustab palavik, verejooksud, põletikulised muutused elundites ja suur suremus. Ravi puudub ja taudi edasise leviku tõkestamiseks tuleb sead hukata.

Inimestele sigade Aafrika katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Iga loomapidaja peab järgima kehtestatud bioohutusnõudeid, et oma loomi taudi eest kaitsta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles