EKP hinnangul on maailmakaubandus jätkuvalt nõrk (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Keskpank
Euroopa Keskpank Foto: AFP/SCANPIX

Maailmakaubandus on viimastel aastatel olnud erakordselt nõrk ja see nõrkus jääb tõenäoliselt püsima, kirjutab uudisteagentuur Six viietega Euroopa Keskpanga (EKP) ülevaatele.

EKP tõdeb, et aastane impordi kasv on pärast 2011. aastat olnud väiksem ajaloolisest keskmisest. See on 50 aasta pikim periood. Kõik see sunnib küsima, kas praegune nõrkus on ajutine kõrvalekalle või pikaajaline nähtus, mis peegeldab fundamentaalseid struktuurimuudatusi.

EKP jõuab järeldusele, et nõrkus jääb kahe põhiteguri toimel püsima. Näiteks on arenevate riikide osakaal maailmakaubanduses kasvanud, kuid nende kasvuga ei kaasne väga intensiivset kaubavahetust, mistõttu maailmakaubanduse paindlikkus on vähenenud.

Teiseks ei toimi enam mitmed struktuurilised tegurid, mis minevikus maailmakaubadust elavdasid, nagu alanenud transpordikulud ja kaubandusbarjäärid. Paistab, et struktuurilised tegurid lähitulevikus ei muutu, ütles EKP oma maailmakaubanduse ülevaates.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles