Tõnis Oja: pensionifondide valitsemistasu ei maksa üle tähtsustada

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Eesti pensionifondide kõrgeid haldustasusid on kritiseeritud kolmesambalise pensionisüsteemi loomisest saadik – need on liiga kõrged, aga fondide tootlus samas viletsavõitu.

On olnud aastaid, mil meie pensionifondide tootlused on olnud võrreldavad arenenud riikide keskmisega või isegi üle selle, siiski on tõsi see, et enamasti kipume jääma sinna tagumisse otsa. OECD esialgsetel andmetel oli Eesti pensionifondide keskmine tootlus eelmisel aastal 2,1 protsenti, mis oli napilt kõrgem organisatsiooni liikmesriikide keskmisest. Sama on pensionifondide haldustasudega – meie tasud on võrreldes teiste arenenud riikidega kõrgemad.

Samas ei saa mitte mingil juhul öelda, et meie pensionifondide haldustasudes ei ole sees õhku. Pensionifonde haldavate varahaldusfirmade töötajate keskmised palgad on Eestis ühed kõrgemad. Äripäeva värskeimas, jaanuaris ilmunud palgamaksjate edetabelis oli Danske Capital, mis nüüdseks on läinud LHV Varahalduse omandusse 14., SEB Varahaldus 20. ja Swedbank Investeeringud 22. kohal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles