Fiat vihjas, et kolib USAsse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fiat 500
Fiat 500 Foto: AP / Scanpix

Fiati ja Chrysleri pealik Sergio Marchionne tekitas Itaalias ägeda poliitilise tormi, vihjates võimalusele, et kolib Itaalia autofirma peakorteri Torinost Detroiti.

Seda ütles ta vaid kuu aega pärast seda, kui võitles Fiati kodutehases Torinos ametiühingutelt välja suured järeleandmised – tõotades vastutasuks mitte viia tootmist üle odavamatesse paikadesse Põhja-Ameerikas või Ida-Euroopas.

Fiat on Itaalia tööstuse sümbol, au ja uhkus ning sealsed ärijuhid kinnitavad, et kui Marchionne kas või kergelt välismaa suunas liikumisele viitaks, võiks riigi niigi nõrk kuvand välisinvestorite silmis saatusliku hoobi saada.

Opositsioonilise Demokraatliku partei liider Pierluigi Bersani nõuab Marchionnelt selgitust ning ütleb, et «Torinost ja Itaaliast ei tohi teha Detroidi eeslinna».

Fiati nõukogu esimees John Elkann üritas eile pingeid maandada ja ütles Torino linnapeale, et linn jääb Fiati peakorteriks Euroopas ka juhul, kui firma Chrysleriga ühinema peaks.

Marchionne ütles reedel San Franciscos JD Poweri foorumil, et Fiat võib «kahe või kolme aasta pärast» Chrysleriga liituda ja oma peakorteri USAsse kolida.

Fiat ütles, et Marchionne kõneles foorumil vaid Chrysleri tegevjuhi volitustest lähtuvalt.

Sellele vaatamata usuvad kaks Fiati asjadega kursis olevat tipp-pankurit, et Marchionne – kes ei ole oma nördimust Itaalia bürokraatia ja tööjõukulude üle kunagi varjata üritanud – üritab tööd Itaalias koomale tõmmata ja hakata gruppi juhtima USAst.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles