Kaubad kallinesid aastaga 6,5 protsenti

, Postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mandariinid ja apelsinid kaupluses.
Mandariinid ja apelsinid kaupluses. Foto: Ove Maidla

Tarbijahinnaindeks tõusis jaanuaris eelmise aasta sama kuuga võrreldes 5,3 protsenti, võrreldes 2010. aasta detsembriga jäi indeks muutumata.

Kaubad olid mullu jaanuariga võrreldes 6,5 protsenti ja teenused 3 protsenti kallimad, teatas statistikaamet. Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta jaanuariga võrreldes tõusnud 6,2 protsenti ja mittereguleeritavad hinnad 4,9 protsenti.

2011. aasta jaanuaris on 2–3 protsendi võrra hindu tõstnud paljud teenuste pakkujad, samuti on hinnad keskmiselt 1,8 protsenti tõusnud toitlustusasutustes.

Eurole üleminekuga seotud hindade ümardamisest tekkinud muutused jäid valdavalt -0,2 ja +0,2 protsendi piiridesse.

Kallim kütus, odavam soojus

Detsembriga võrreldes oli jaanuaris tarbijahinnaindeksi suurim mõjutaja elektri, soojusenergia ja kütte odavnemine, kusjuures elekter odavnes 2 protsenti, soojusenergia 1,2 ja gaas 8 protsenti.

Suuremat mõju avaldasid veel rõivaste ja jalatsite sesoonsed soodusmüügid, mootorikütuse 2,9 protsendiline kallinemine, värske köögivilja ligi 10 protsendiline odavnemine, kohvi soodusmüükide lõppemine, suhkru kallinemine, lennupiletite sooduspakkumised ja väljaspool kodu söömise kallinemine.

Võrreldes detsembriga olid jaanuaris kurgid üle kolmandiku, tomatid neljandiku ning lennupileteid ligi viiendiku odavamad. Viinamari oli 26 protsenti, hiina kapsas 19 protsenti ja suhkur 13,4 protsenti kallim.

Poole hinnatõusust andsid toit ja jook

Eelmise aasta jaanuariga võrreldes mõjutas indeksit kõige rohkem toidu ja mittealkohoolsete jookide 11,4-protsendiline kallinemine, mis andis kogutõusust poole. Sellest omakorda poole andsid aastataguse ajaga võrreldes 18,4 protsenti kallimad piimatooted ja 11,9 protsenti kallimad jahutooted ning kolmandiku aastaga 27 protsenti kallinenud köögivili ja 23 protsenti kallinenud värske puuvili.

Suuremat mõju avaldas veel elektri, soojusenergia ja kütte 6,1 protsendiline ja mootorikütuse 12,7 protsendiline kallinemine, mis kokku andsid indeksi kogumuutusest ligi neljandiku.

Mullu sama ajaga võrreldes on enim kallinenud õunad (47 protsenti) ja kohv (41,2 protsenti). Üle 30- protsendilise hinnatõusu on läbi teinud veel värske köögivili (36 protsenti), piim (35 protsenti), tangained (29 protsenti) ja kartul (30,6 protsenti).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles