Soome langetas ka majanduse kasvuprognoosi

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome peaministri Juha Sipilä juhitud valitsus järgmise paari aasta jooksul tohutut majanduskasvu ei looda.
Soome peaministri Juha Sipilä juhitud valitsus järgmise paari aasta jooksul tohutut majanduskasvu ei looda. Foto: JOE KLAMAR/AFP

Sarnaselt Eestile langetas ka Soome rahandusministeerium oma sügiseses majandusprognoosis majanduse kasvuprognoosi: kui veel suve hakul hinnati aasta saldoks 1,4-protsendilist kasvu, siis nüüd langetati seda 1,1 protsendile.

Kuigi Soome majandus on oma langusseisundist vaikselt ülespoole hakanud rühkima, ei saa ka põhjanaabrid kiidelda eriliselt suure majanduskasvuga, vahendab Yle. Soome rahandusministeeriumi eile avaldatud majandusprognoosi kohaselt kasvab Soome SKP aasta lõpuks vaid 1,1 protsenti.

Ka ei ole väga märke, et majanduskasv Soomes võiks lähitulevikus kuidagi kiirema tempo üles võtta. Nimelt märkis rahandusminister sügisese majandusprognoosi tutvustamisel, et ka järgmistel aastatel peaks Soome majanduskasv jääma ühe protsendi juurde. Ametnikud hindavad, et järgmistel aastatel ületab Soome SKP kasv vaid kolme protsendi võrra 2008. aasta taseme.

Kuivõrd ekspordinumbrid ei võtta ka põhjanaabri juures jätkuvalt jalgu alla, on valdavaks majanduskasvu tagant tõukavaks jõuks sisetarbimine. Sellele võivad aga peagi üsna olulise hoobi anda plaanitud maksutõusud, hinnatõus ja kasvav inflatsioon koos seisma jäänud palgakasvuga.

Kuigi valitsus tutvustas alles hiljuti oma järgmise aasta eelarvet, mille mahuks on 55,2 miljardit eurot, on hetkel kate olemas vaid 49,7 miljardile, mistähendab, et Soome järgmise aasta eelarve on hetkeseisuga 5,5 miljardi suuruses puudujäägis. 

Sellele lisanduvad veel ka avaliku sektori finantseeringute vähesus ning ka riigi võlakoorem, mille suuruseks hinnatakse 2017. aasta lõpuks 111 miljardit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles