Tuleva astub järgmise sammu oma pensionifondide suunas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuleva pensionifondi üks asutajatest Tõnu Pekk
Tuleva pensionifondi üks asutajatest Tõnu Pekk Foto: Mihkel Maripuu

Passiivse strateegiaga pensionifonde käivitada sooviv tulundusühistu Tuleva on asutamas AS-i Tuleva Fondid, millest peaks tulevikus saama fondivalitseja; peagi loodab Tuleva uue aktsiaseltsi kaudu ka tegevuslube taotlema hakata.

Tulundusühistu Tuleva andis neljapäeva hommikul sisse taotluse, registreerimaks ettevõte ärinimega Tuleva Fondid AS. Pärastlõunase seisuga äriregistrisse kannet veel tehtud ei olnud. Asutatava äriühingu aktsiakapital on esialgu 25 000 eurot.

«Oleme sellise avalduse tõesti teinud. Sellest saab meie tulevane fondivalitseja. Praegused seadused näevad ette, et fondivalitseja peab olema aktsiaselts ja nii saabki see olema tulundusühistu Tuleva 100-protsendiline tütarfirma,» ütles Tuleva juhatuse liige Tõnu Pekk BNS-ile.

Ta rääkis, et esialgu on loodava firma aktsiakapital seadusega lubatud kõige väiksem summa. «Pensionifondide loomiseks vajalik algkapital [praeguste seaduste järgi 3 miljonit eurot] peab meil olema alles loa saamise hetkeks,» rääkis Pekk.

Kui juriidiline keha asutatud saab, plaanib Tuleva selle kaudu ka tegevuslube taotlema asuda. «Oleme vajalikud sammud teinud ja saame finantsinpektsioonile taotluse sisse anda kohe, kui finantsinspektsioon on valmis seda vastu võtma,» ütles ta.

Tuleva soovis septembri alguses rahandusministeeriumile saadetud kirjas võimalust, et firma fondivalitseja tegevusluba hakataks menetlema juba varem, kuna maksimaalne menetlustähtaeg on kuni kuus kuud. Praegu Tuleval küll vajalik algkapital 3 miljonit eurot koos ei ole, ent ühistu on siiski kindel, et summa kokku tuleb, seisis kirjas.

Käesoleva aasta aprillis sai teatavaks, et mitmed Eesti investorid on loomas uut pensionifondi Tuleva, mis oleks oma olemuselt indeksfond ja mistõttu peaks asutajate hinnangul olema võimalik valitsemistasusid madalal hoida.

Pensionikogujate raha on Tuleval plaanis investeerida kogu maailma aktsiatesse ja kogu Euroopa võlakirjadesse vastavalt nende osakaalule turul. Tuleva valmistab ette tehnilised lahendused, mille abil pensionifondide raha jõuab indeksfondidesse. Ettevõtmise kodulehe andmetel hakkab loodav fond võtma 0,55-protsendilist valitsemistasu aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles