Valitsus kiitis heaks elektrituruseaduse muudatused

Majandus24/BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Paldiski tuulepark.
Pildil Paldiski tuulepark. Foto: Tairo Lutter

Valitsus kiitis täna heaks elektrituru seaduse eelnõu, mis näeb ette taastuvenergia toetuste jagamist vähempakkumiste abil.

Praegu kehtiva toetusskeemi kohaselt saab taastuvast energiaallikast toodetud elektrienergia eest toetust 53,7 eurot megavatt-tunni kohta ning tõhusa koostootmise režiimil toodetud elektrienergia eest 32 eurot megavatt-tunni kohta. Eelnõuga eristatakse olemasolevad tootjad, mis saavad toetusperioodi lõpuni praegu kehtivate toetusmäärade alusel toetust edasi, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Selliseks tootjaks on ettevõtted, mis toodavad vastavat elektrienergiat seisuga 1. jaanuar 2018. Tuulest elektrienergia tootjad ja alla 15-kilovattise võimsusega tootmisseadmed on samuti olemasolevad, kui toodavad elektrienergiat seisuga 1. jaanuar 2020. Kui olemasolevate tootmisseadmete tootmismahust ei piisa, et riigi taastuvast allikast elektrienergia tootmise või tõhusal koostootmisrežiimil toodetud elektrienergia eesmärki täita, korraldab valitsus majandus- ja taristuministri ettepanekul täiendava tootmismahu saamiseks vähempakkumise.

Seadusesse lisatakse rahvusvaheliste koostöömehhanismide regulatsioon, millega võetakse üle Euroopa Parlamendi ja nõukogu direktiiv, mille eesmärk on soodustada taastuvatest energiaallikatest toodetud energia kasutamist. Koostöömehhanismi alla kuuluva statistikakaubanduse raames on Eestil võimalik müüa oma eesmärki ületavat taastuvenergia statistikat sellest huvitatud liikmesriigile. Kui statistikakaubanduse raames vajalik statistikakogus on suurem kui Eesti ülejääk, võib valitsus eelnõu kohaselt täiendava statistika saamiseks vähempakkumise korraldada.

Euroopa Liit on seadnud eesmärgiks tõsta taastuvenergia osakaalu kõigi energialiikide üleselt 2020. aastaks 25 protsendini. Eesti täitis riikliku taastuvenergia tootmiseesmärgid juba 2011. aastal, 2014. aastal toodeti Eestis 26,52 protsenti energiast taastuvatest allikatest. Siiski on meil tarvis täita alameesmärgid - taastuva energia osakaal elektritootmisel, soojuse tootmisel ja transpordisektoris. Statistikakaubandus võetakse kasutusele üksnes taastuvast ja muuks otstarbeks mittevajalikust toormestnäiteks väheväärtuslikust puidust toodetud energiat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles