Ettevõtlusminister Oviir: MKM on Eesti kosmoseministeerium

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtlusminister Liisa Oviir
Ettevõtlusminister Liisa Oviir Foto: Mihkel Maripuu

Täna toimunud Euroopa kosmoseagentuuri (ESA) peadirektoriga kohtumisel ettevõtlusministriga kirjutati alla ESA praktikandi programmi leping, mis võimaldab kuni aastani 2020 Eesti doktorantidel vähemalt aastaks tööle minna Euroopa Kosmoseagentuuri.

Täna külastab Eestit Euroopa kosmoseagentuuri (ESA) peadirektor Johann-Dietrich Wörner, kes ütles möödunud aastal oma ametisse kinnitamise järel, et soovib nelja ametiaasta jooksul külastada kõiki 22 Euroopa Kosmoseagentuuri liikmesriiki. Eesti on külastatavate riikide seas üks esimesi, kes peadirektorit võõrustab.

Ettevõtlusminister Liisa Oviir märkis Wörneriga kohtumisel, et näeb kosmosega tegelemisest eeskätt majanduslikku mõju ning ettevõtluse konkurentsivõime kasvu, mistõttu võib rõõmustada ka täna sõlmitud praktikalepingu üle, mille tulemusel järjest enam eestlasi saab võimaluse kosmoseagentuuri heaks töötada.

«Koostöö ESA-ga on olnud edukas. Viimase kuue aasta jooksul on ellu viidud ligi 30 projekti, mille tulemusel on Eesti ettevõtete konkurentsivõime maailmas tõusnud,» lausus Oviir.

Ta tõi näiteks riskikapitali kaasanud Skeleton Technologies, VEGA raketil startinud esimese satelliidi ja kevadel avatava ESA äriinkubaatori.

Oviiri sõnul on MKMi eesmärk olla nn Eesti kosmoseministeerium ning toetada Space 4.0 arenguid ja teha Eestist targa kosmoserakenduste tellija.

Eesti visiidi programmi alustas Wörner Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusest, kus ta kohtus EASi juhatuse liikmete ja EASi Eesti Kosmosebüroo esindajatega. Seejärel toimus kohtumine ettevõtlusministriga. Kell 11 peab Jan Wörner  avaliku loengu vDriving Space 4.0 – an enabler for Entrepreneurship and Innovation». Tallinna Tehnikaülikoolis. Pärast loengut kohtub peadirektor Wörner ka Tehnikaülikooli tudengitega, kes tutvustavad talle TTÜ tudengisatelliiti MektorySAT-1. Ülevaate oma satelliidi Estcube-2 ehitusest annavad ka Tartu Ülikooli tudengid.

Peale Tehnikaülikooli külastamist suundub ESA peadirektor kohtuma Eesti parlamendisaadikutega ning seejärel peaminister Taavi Rõivasega. Stenbocki majas saab Jan Wörner kätte ka oma e-residentsuse kaardi.

Pärastlõunal kohtub Wörner ettevõtjatega, kes juba tegutsevad kosmoseäris kui ka nendega, kel on selles valdkonnas tegutsemise vastu huvi.  Ettevõtjatega arutatakse, kuidas siinsed ettevõtted – olgu need IT-firmad, metallitöötlus- ja elektroonikaettevõtted või start-up’id ja insenerifirmad saaksid senisest paremini Euroopa kosmosetööstusse integreeruda.

Johann-Dietrich Wörner on ESA peadirektori ametis olnud rohkem kui aasta. Enne seda juhtis ta kaheksa aastat Saksamaa kosmoseagentuuri DLR. Ta on erialalt ehitusinsener, kes on lõpetanud nii Berliini kui ka Darmstadti tehnikaülikoolid. Wörner on olnud ka  Darmstadti tehnikaülikoolis ehitusprofessor, ehitusteaduskonna dekaan ning juhtis ülikooli aastatel 1995–2007. Tema eestvedamisel sai Darmstadti tehnikaülikoolikoolist esimene autonoomne ülikool Saksamaa Liitvabariigis. Ta on valitud mitmete ülikoolide audoktoriks ja saanud rohkelt tunnustusi.

Tänaseks 51 aasta vanune ning 22 Euroopa riiki ühendav Euroopa kosmoseagentuur ESA on maailmas ainus riikidevahelist kosmosekoostööd ellu viiv organisatsioon. Eesti on selle organisatsiooni täisliige 1. septembrist 2015.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles