Raha põgeneb arengumaadest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA dollarid
USA dollarid Foto: Caro / Scanpix

Läinud nädalal tõmbasid investorid arengumaade varafondidest välja üle 7 miljardi dollari. See on suurim väljavool enam kui kolme aasta jooksul ning peegeldab Lähis-Ida tormiliste sündmuste ja tõusva toiduinflatsiooni poolt põhjustatud rahutust.


Egiptuse tänavail valitsev vägivald ning üle 100 dollari barrelist hüpanud naftahinnad on ajanud turud ärevile üle kogu arengumaailma.

Fondide väljavool kõneleb aga ka sügavamatest probleemidest: murest Hiina, India, Brasiilia ja teiste suurte arenevate majanduste ülekuumenemise pärast.

Mullu meelitasid arenevad turud ligi rekordilise 95 miljardi dollari jagu investeeringuid, kuna finantskriisi kiluvees käis «kogu jutt» nende ümber.

Viimaste numbrite valguses võib pigem öelda, et tõusutrend hakkab mööda saama, kuna investorid otsivad nüüd kasumit hoopis allasurutud lääneturgudelt.

«Juba neljandast kvartalist alates on aktsiaturgude silmad üsna otsustavalt arenenud turgude suunas pöördunud,» ütles globaalturgude analüütik Cameron Brandt EPFRist, mis fondide liikumistel silma peal hoiab. «Ja kui keegi mõtles ülemineku peale, siis Egiptus andis vajaliku müksu.»

Arengumaade aktsiahinnad on tänavu langenud ligi 3 protsendi jagu, kõige viletsamini on suurtest turgudest läinud Indial, kus kukkumine on 11 protsenti.

Enne väljavoolu algust istus arenevate turgude varafondides ligi 720 miljardit dollarit.

Paljud investorid külvasid oma raha otseteed tagasi USAsse, Europasse ja Jaapanisse. Kokku lisandus arenenud fondidesse nädalaga 6,6 miljardit dollarit ning see oli juba viies nädal järjest, mil raha seda pidi liikus.

Nagu ka andmed näitavad, on mõned maailma suurimatest fondihalduritest alates uuest aastast oma strateegiat muutnud. Mis aga ei tähenda ilmtingimata, et arenevate turgude saatus otsustavalt pöördunud oleks.

Citigroupi vanemstrateeg Robert Buckland ütles: «Investorid on selgelt vahetamas arenevaid turge arenenud turgude vastu.»

Oliver Bell, kes Pictet Asset Managementis 10 miljardi dollari eest arenevate turgude aktsiaid haldab, ütles, et Egiptuse rahutustele vaatamata ei ole investorid enam nii mures kui nädal tagasi.

«Suur muutus seisneb selles, et nädal tagasi eelmisel reedel ei näinud keegi Egiptusele mingit lahendust. Nüüd me aga teame: lahendus on see, et Mubarak lahkub ja ametisse pannakse üleminekuvalitsus,» ütles ta.

Mõned osutasid ka arenevate turgude kasvavale inflatsioonile, mida klopivad üles tõusvad toidu- ja toormehinnad.

Inflatsiooni taltsutamise nimel on intressimäärasid tõstnud juba India, Brasiilia ja Lõuna-Korea. Reedel ühines nendega Indoneesia.

Tristan Hanson, haldur fondist nimega Ashburton, mille 2 miljardist dollarist ligikaudu kolmandik arengumaadesse on paigutatud, ütles: «Hea sõnum on see, et inflatsiooniteema on juba suure kella küljes. Nii et see on ilmselt juba hinnas sees. Aga ma ei usu, et see probleem niipea järele annaks.»

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles