Rahandusministeerium ei toeta energiajookide aktsiisiga maksustamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Energiajoogid.
Energiajoogid. Foto: Arvo Meeks

Rahandusministeeriumi analüüs ei toeta energiajookide aktsiisiga maksustamist, kuna see on maksutehniliselt keeruline ega täidaks püstitatud eesmärki vähendada suhkru ja kofeiini tarbimist noorte hulgas.

Energiajookide maksustamine ei aitaks vähendada oluliselt kofeiini ja suhkru ülemäärast tarbimist noorte ja laste hulgas, kuna nende ainete põhilised kogused saadakse teistest suhkruga magustatud jookidest, selgub analüüsist.

Kuna energiajookidel puudub ühene definitsioon, siis ei ole ministeeriumi sõnul maksuobjekt üheselt määratud ning seega on seda keeruline maksustada. Energiajoogid on kitsas tootegrupp, millel puudub Eesti tööstustoodete loetelu klassifikaatoris oma kood.

Kuna toode kuulub paljude teiste jookidega sarnasesse tootegruppi, saaks nende maksustamist käsitleda riigiabina teistele olemuselt sarnastele ja võrreldavatele suhkruga magustatud jookidele. Teiste suhkruga magustatud jookide mittemaksustamine juhul, kui energiajoogid on maksustatud, tähendab sisuliselt neile maksusoodustuste ehk riigiabi andmist, selgub analüüsist.

Lisaks leiab ministeeriumi analüüs, et kitsa tootegrupi maksustamisega kaasneb tagasihoidlik maksulaekumine, kuid suured halduskulud ning nõuetele vastavusega seotud kulud.

«Energiajookide tootepõhine maksustamine ei annaks soovitud tulemusi tervisekäitumises, kui toodet on lihtne asendada teiste, tervisele sarnase mõjuga toodetega,» resümeerib analüüs.

Valitsuse tegevusprogramm 2015-2019 sisaldab fiskaal- ja maksupoliitika põhimõtete valdkonnas punkti, mille tegevuseks on analüüsida energiajookide aktsiisimaksu kehtestamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles