Noa restorani tippkokk siirdus Rimisse

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jörgen Kohal on töötanud ka sadama-äärses kalarestoranis City Marina.
Jörgen Kohal on töötanud ka sadama-äärses kalarestoranis City Marina. Foto: Laura Lants/Õhtuleht

Peaaegu kaks aastat Viimsi ja Tallinna piiril asuvas tipprestoranis Noa peakoka asetäitjana töötanud tippkokk tegi ootamatu kannapöörde ja alustas sellest nädalast tööd hoopis jaeketi köögis.

«Ega mul esialgu polnud üldse Noast plaani ära minna,» põhjendas peakoka esimese asjatäitjana Noa restorani a la carte poole eest aasta ja üheksa kuud vastutanud 29-aastane kokk Jörgen Kohal. Pakkumise Rimi kööki tööle tulla sai ta töövahendusfirma kaudu. Noas võeti Kohali uudist küll vastu teatava kahetsusega, kuid öeldi, et kui see on ta otsus, siis nii on.

Kümneaastase staažiga kokas tekitas Rimi koka ameti puhul huvi suurtootmine ja selles toimuvad protsessid. «Kuidas toode valmib, kuidas ta läbi paberimajanduse ja pakendamise läheb ning lõpuks letti jõuab,» kirjeldas Kohal. Ta lisas, et tavalises restoranis ei suuda kokk teha sadadele või tuhandetele inimestele aastaid toitu, kuid jaeketi köök võimaldab jõuda suurema hulga inimesteni.

«Seal aga suudad mõjutada eestlaste toitumist üsna tugevalt,» märkis Kohal, kelle hinnangul on Eesti jaekettide valmistoidu letid juba kümneid aastaid olnud üsna üheülbalised. « Pakutakesegi grillkana ja putru – ega seal väga palju pole muutunud,» nentis tippkokk, kes on tänaseks neli päeva uuel tööpostil olnud.

Kohal plaanib Rimi valmistoidu letti tuua rohkem köögivilju, uusi tekstuure, värve ja maitseid. «Et oleks tasakaalustatus, et oleks liha- ja kalavalik – mida me restoranides küll sööme, aga valmistoidu kujul seda väga ei pakuta,» kirjeldas Rimi uus kokk, kelle jaoks kalatoidud on lemmikroad.

Enne Noad töötas Kohal ka sellistes tuntud restoranides nagu Tigu, City Marina, Platz ja Restoran Ribes. Kokana tegi ta läbi ka sõjaväeteenistuse, ta on käinud ka välismaal kogemusi omandamas, sealhulgas Berliinis kahe Michelini tärniga tipprestoranis Fischers Fritz.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles