Soros peab euroala päästeplaane vigaseks

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
George Soros.
George Soros. Foto: SCANPIX

Eurokriis on lahenemas, kuna euroala liikmesriigid liiguvad ühise eelarvepoliitika poole, kuid ka loodav struktuur näib olevat vigane, ütles miljardärist investor George Soros.


«On ilmselge, et see [loodav struktuur] loob lähiaastatel probleeme, sest euro, mis pidi tooma esile ühtlustumise, on tegelikult loonud lahknevuse erinevate riikide soorituses. Struktuur, mida praegu arutatakse, raiub selle lahknevuse kivisse,» vahendas EUbusiness Sorose sõnu Müncheni julgeolekukonverentsil.

«Sel on väga tõsised tagajärjed, sest loote kahekiiruselist Euroopat, kus [riigieelarve] ülejäägiga riigid liiguvad ees ja võlgades maad upuvad oma võlakoorma raskuse all,» hoiatas Soros.

Sorose kommentaarid tulid ajal, kui Saksamaa ja Prantsusmaa suruvad Euroopa Liidu tippkohtumisel teistele liikmesriikidele peale pakti, mille eesmärk on majanduspoliitikate ühtlustamine, et vältida uusi selliseid võlakriise, mis on tabanud Kreekat ja Iirimaad.

Soros hoiatas ka, et USAs tuleb sarnane kriis kui euroalas, sest osariikide ja kohalike omavalitsuste võlakoorem on liiga suur. «Järgnevatel kahel aastal näete midagi eurokriisi korduse sarnast USAs seoses osariikide ja kohalike omavalitsustega,» ütles investor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles