Valitsus kiirendab eurotoetuste kasutuselevõttu

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kabinetinõupidamine.
Kabinetinõupidamine. Foto: Valitsuse kommunikatsioonibüroo

Valitsus otsustas teisipäevasel kabinetinõupidamisel kiirendada Euroopa Liidu toetuste kasutusele võtmist selleks, et elavdada majandust ja tõsta seeläbi tempokamalt inimeste elatustaset.

Eesti saab praegusel, 2014-2020 rahastamisperioodil 3,5 miljardit eurot Euroopa Liidu struktuuri- ja investeerimistoetust. Koos Eesti riigipoolse panusega on juba töösse võetud paketi kogusumma 4,6 miljardit eurot.

Rahandusminister Sven Sester selgitas pärast kabinetinõupidamist, et iga päev investeeritakse 1,26 miljonit eurot selle nimel, et tõsta inimeste heaolu ning töö- ja elukvaliteeti, mis on ka selle toetusperioodi peaeesmärk.

Põhivaldkonnad, mis investeeringutest osa saavad on haridus, tööhõive, majandus, keskkond, energeetika, transport ning info- ja kommunikatsioonitehnoloogia arendus.

Peaminister Taavi Rõivase sõnul on eurotoetuste üks selge eesmärk kasvatada meie elanike elatustaset. «Näiteks väga lihtsustatult öeldes – lapsevanemad saavad käia tööl, kui on olemas lasteaiakohad. Aga teisalt läheb tänu nendele toetustele iga päev Eesti majandusse üle ühe miljoni euro, mis selgelt mõjutab Eesti majanduse üldist olukorda,» rääkis Rõivas.

Valitsusjuhi sõnul on valitsuse eesmärk kiirendada juba tänavu eurotoetuste kasutamist ja tuua nende investeerimist ette poole selleks, et majandusele hoogu juurde anda. «On ju selge, et mida kiiremini me selle raha majandusse toome, seda kiiremini Eesti majandus ja meie kõik sellest võidame,» ütles ta.

Teisipäevane valitsuse kabinetinõupidamine toimus erandkorras Tallinna Tehnikaülikooli majandus- ja sotsiaalteaduskonna majas, mille ehituse eelarvest tuli samuti osa struktuuritoetustest.

Suuremad struktuuritoetuste projektid 2014-2020 perioodil:

  • Haabersti ristmiku, Reidi tee ja Tallinna ringtee ehitused ning trammitee rajamine Tallinna lennujaamani 
  • Rail Balticu ja Balticconnectori rajamine
  • Igasse maakonda tuleb riigigümnaasium, kolm on juba sel perioodil avatud
  • Kaasajastatakse 100 kooli digitaristut ja uuendatakse tehnoparki
  • Suurematesse linnapiirkondadesse rajatakse 2300 lasteaiakohta ning 140 kilomeetrit kergliiklusteed
  • Pakutakse ligi 200 000 noorele spordi- ja vabaajaveetmise võimalusi
  • Täiendkoolitatakse 65 000 täiskasvanut 
  • Ehitatakse või renoveeritakse järgmise 8 aasta jooksul üle Eesti 59 tervisekeskust 
  • Vähendatakse 40 000 kodu energiatarbimist kortermajade soojustamise ja 137 km ulatuses küttetorude uuendamise kaudu
  • Töövõimereformi elluviimisesse investeeritakse enam kui 160 miljonit eurot 
  • Pärnu, Tallinna ja Tartu linnapiirkonnale on ette nähtud kokku 66 miljonit eurot
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles