Maxima omanikfirma müügil võis Eestil jääda saamata 70 miljonit makse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka Riia Domina keskusse tuleb kolme X-ga Maxima.
Ka Riia Domina keskusse tuleb kolme X-ga Maxima. Foto: Jaanus Lensment

Esmaspäeval kuulati üle Leedu suurkontserni Vilniaus Prekyba Group (VP Group) aktsionär seoses Eesti maksuameti kahtlusega, et Maxima omanikfirma müügis võis jääda tasumata makse, ühe väikeomaniku sõnul võis Eesti riigil saamata jääda koguni 70 miljonit eurot.

«Selles kaasuses teeb Vilniuse regionaalne maksuinspektsioon koostööd kõigi maksumaksjate ja kõigi Leedu elanikega, kellel võib olla Eesti maksuameti teostatava menetluse jaoks olulist informatsiooni,» ütles Leedu maksuinspektsiooni pressiesindaja Darius Buta BNSile.

«Ei riiklik maksuinspektsioon ega ka Vilniuse regionaalne maksuinspektsioon saa praegu rohkem informatsiooni anda,» lisas ta.

Eesti maksu- ja tolliameti (MTA) avalike suhete osakonna juht Rainer Laurits ütles, et amet ei saa käimasolevaid menetlusi kommenteerida.

VP Group aktsionäridelt soovitakse teavet seoses Maxima jaeketi Leedus registreeritud omanikfirma Franmaxi müügiga. VP Group vähemusaktsionär Mindaugas Marcinkevicius on Framaxi vastu Eestis kohtuteed alustanud.

Eestis registreeritud Franmax OÜ müüs Leedu Franmax UAB 40 miljoni euro eest Luksemburgis registreeritud ettevõttele Carson. Marcinkeviciuse sõnul on ettevõtte tegelik väärtus 400 miljoni eurot ja tehingu tulemusena õnnestus Franmaxil vältida 70 miljoni ulatuses maksude maksmist.

Leedu maksuamet küsis Marcinkeviciuselt, kas ta oli Franmaxi ja Carsoni lõplik kasusaaja, kui suur oli tema osalus ja kes olid ülejäänud omanikud, selgub Leedu maksuameti ja Marcinkeviciuse kohtumise protokollist, mille BNS omandas Marcinkeviciuse esindajatelt.

VP Group suuromaniku Nerijus Numaviciuse advokaadi Olga Petroseviciene sõnul ei ole Leedu maksuamet tema Inglismaal elavat klienti kohtumisele kutsunud. Ta lisas, et tema teada pole Numavicius saanud ka kutset kohtumisele Ühendkuningriigi maksuhalduriga.

VP Groupi teised aktsionärid on Vladas Numavicius, Ignas Staskevicius, Mindaugas Marcinkevicius, Mindaugas Bagdonavicius ja Gintaras Marcinkevicius.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles