Läti ja Leedu laenavad odavalt raha

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Leedu ja Läti kasutavad ära võimalust laenata odavalt raha, emiteerides selleks nullilähedase intressimääraga võlakirju, kirjutab Äripäev.

Viimase kolme kuu jooksul on nii Läti kui Leedu valitsus emiteerinud 3-aastaseid võlakirju 0% kupongimääraga, millest osade emissioonide puhul olid intresside tootlused lausa pooleprotsendise miinusmärgiga, kirjutab leht.

LHV majanduseksperdi Heido Vitsuri sõnul tahavad naaberriigid need investeeringud võimalikult odava rahaga ära teha just nii nagu paljud teisedki maad, kes pole end lõhki laenanud.

Ligikaudu pool eurotsooni valitsuste emiteeritud võlakirjadest kaupleb praegu turul negatiivse tootlusega.

Varahaldusfirma Kawe Kapital partneri Ago Lauri sõnul pole selle taustal investeerimistasemega krediidireitinguid omavate riikide, ka Läti ja Leedu, võlakirjade nullilähedane tootlus üllatav, sest erinevalt Eestist on Läti ja Leedu kogu iseseisvusaja turult võlakirju emiteerides raha laenanud, et sellega katta riigieelarve puudujääke.

Suurim naaberriikide eelis Eesti ees on võlakirjainvestorite huvi, sest nii on võimalik raskel ajal laenukoormust tõsta ning kriisiolukord kergemini üle elada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles