Tallinna Tehnopoli teaduspark taotleb IT-agentuuri endale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tehnopoli hoone.
Tehnopoli hoone. Foto: Helin Loik/Arvutimaailm

Tallinna Tehnikaülikool ja SA Tallinna Teaduspark Tehnopol, Eesti Infotehnoloogia Sihtasutus, AS Cybernetica ja Skype Technologies OÜ saatsid valitsusele ühispöördumise, milles taotlevad Eestisse rajatava Eurioopa Liidu IT-agentuuri asukohaks Tallinnas Mustamäel asuvat Tehnopoli teadusparki.

«Käesoleva kirjaga tahame juhtida tähelepanu sihtasutusele Tallinna Teaduspark Tehnopol kui sisuliselt kõige õigustatumale ja paremale kandidaadile Euroopa Liidu tulevase IT-agentuuri asukoha valikul. Tehnopol on loodud valitsuse Tallinna linna ja Tallinna tehnikaülikooli poolt teadmispõhise ettevõtluse arenduskeskkonnaks. Oma ettevõtetele ja teadus-arendusasutustele pakub Tehnopol ärialustus-, äriarendus-, rendi- ja taristuteenuseid ning kogu kooslusest tulenevaid sünergeetilisi eeliseid,» seisab sellel nädala keskel valitsusele saadetud pöördumises.

Teadusasutused ja IT-ettevõtted märkisid, et IT-agentuuri suhe Eesti avaliku sektoriga on Eesti riigi poolt ettenägelikult asutatud Tehnopoli kaudu kõige otsesem ning võimaldab kiiresti ja paindlikult reageerida agentuuri vajadustele. Samuti leiavad nad, et Euroopa Liidu IT-agentuuri vahetu seos Tallinna tehnikaülikooli ja IT-kolledžiga on ülitähtis nii Eesti tudengite ja teadlaste kaasamiseks agentuuri tegemistesse kui ka agentuuri ekspertide kaasamiseks info- ja kommunikatsioonitehnoloogia alasesse Eesti kõrgharidusse ja teadusse.

Pöördujad märkisid, et Tehnopolil on valmis projekt ja väljastatud ka ehitusluba infotehnoloogia ettevõtete vajadusi arvestava ja seega ka Euroopa Liidu IT-agentuurile sobiva hoone ehitamiseks. Hoone on projekteeritud maksimaalselt energiasäästlik, keskkonnasõbralik ja paindlik nii ruumide jaotuse kui ka tehnosüsteemide juhtimise osas.

«Energiatarbimise vähendamiseks kavandatakse Tallinna tehnikaülikooli ja Tehnopoli territooriumile sõltumatut elektrivarustuse juhtimisvõrku, mis muudab tulevase hoone opereerimise veelgi innovaatilisemaks. Asudes parkmetsas Mustamäe ja Nõmme piiril, pakub Tehnopol suurepärast elu- ja töökeskkonda agentuuri töötajatele - lahedad parkimisvõimalused, vahetusse naabrusesse Mäepealse tänavale ja Kadaka teele on projekteeritud ligi 250 uut korterit, TTÜ spordirajatised, tihe jalgrattateede ja suusaradade võrk, lähedal asub ka Põhja-Eesti regionaalhaigla. Suureks ei saa pidada ka kaugust, mis on 4-5 kilomeetrit kesklinnast ja lennujaamast,» märkisid pöördujad.

Pöördumisele on alla kirjutanud Tallinna tehnikaülikooli rektor Andres Keevallik, SA Tallinna Teaduspark Tehnopol juhatuse liige Pirko Konsa, Eesti Infotehnoloogia SA juhatuse Liige Toomas Sõmera, AS Cybernetica juhatuse esimees akadeemik Ülo Jaaksoo ning Skype Technologies OÜ juhatuse liige Sten Tamkivi.

Euroopa Liidu justiits- ja siseküsimuste nõukogu kiitis mullu detsembri alguses Brüsselis heaks IT-agentuuri peakorteri asutamise Eestisse. Agentuuri peakorter hakkab kokkuleppe järgi asuma Tallinnas ning serverite operatiivne haldamine jääb paiknema Prantsusmaale Strasbourgi, kus asuvad ka praegu ELi sisejulgeolekut tagavate infosüsteemide serverid. Loodav IT-agentuur hakkab kandma Euroopa Liidu õiguse, vabaduse ja turvalisuse valdkonna suuremahuliste IT-süsteemide operatiivjuhtimise ameti nime.

Siseminister Marko Pomerants ütles detsembris BNSile, et Euroopa Liidu IT-agentuuri jaoks on Tallinnas kaks võimalikku asukohta - Ülemiste City või Mustamäe Tehnopoli teaduspark.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles