Uus juht soovib börsile elu sisse puhuda

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna börsi uuele juhile Kaarel Otsale on praegu olulisim suurte ja keskmise suurusega ettevõtete sektoriga töö tegemine.
Tallinna börsi uuele juhile Kaarel Otsale on praegu olulisim suurte ja keskmise suurusega ettevõtete sektoriga töö tegemine. Foto: Eero Vabamägi

Augusti alguses Tallinna börsi juhi kohale asunud Kaarel Ots ütles Postimehele, et börsi aktiivsus on korrelatsioonis majanduskasvuga. Kui börsil on elu, on ettevõtjad optimistlikud, nad teevad investeeringuid ja neil on selleks raha.

-Poole aasta pärast möödub Tallinna börsiindeksi rekordi püstitamisest kümme aastat. USA ja isegi pikalt võlakriisi käes vaevelnud Euroopa aktsiaturud on teinud vahepeal mitu rekordit. Ehkki meie börsiindeksil OMXT on rekordist puudu õige vähe, pole börs kriisieelset taset veel ületanud. Miks see nii on?

Sellele ei ole ühest vastust. Selle taga on struktuursed probleemid. Ühtepidi võime öelda, et see on tsükliline probleem, aga teisalt on siit lahkunud ka rahvusvahelised institutsionaalsed investorid (investeerimisfondid, pensionifondid jne – toim), kes pole tagasi tulnud.

Võiks küll öelda, et on üks selge vastus, aga tegelikult ei ole. Meil on vaja, et rahvusvahelised investorid tuleksid tagasi, ilmuks uusi emitente ja siis tekivad ka suurem tehinguaktiivsus ning käive.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles