Samsungi aktsia on kukkunud nelja aasta madalaimale tasemele

Mariann Prooses
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Samsung Galaxy Note7
Samsung Galaxy Note7 Foto: KIM HONG-JI/REUTERS

Samsungi aktsia kukkus paari päevaga nelja aasta madalaimale tasemel peale seda, kui lennufirmad hoiataksid plahvatusohtliku akuga nutitelefoni Galaxy Note7  kasutamise eest lennureisi ajal.

Hoiatuse on andnud ka USA ohutusametnikud ning Lõuna-Korea tehnoloogiagigant Samsung peatas oma uue tipptelefoni turuletuleku. Seni teadaolevalt on kolm nädalat tagasi välja lastud mudeli hulgas olnud 36 telefoni, millel on aku põlema läinud või plahvatanud, vahendab Bloomberg.

Samsungi teatel kutsutakse kõik seni laiali saadetud seadmed üle maailma tagasi ning  esimeste asendustelefonide seadmine võtab veidi aega.

Akuprobleem tuleb Samsungile kriitilisel ajal. Tehnoloogiaettevõte lootis oma uusima nutiseadmega võtta konkurendilt sära, lastes mudeli Galaxy Note7 välja mõned nädalad enne Apple iPhone 7 lansseerimist. Aga probleemide esiletulekuga on varasema lansseerimise eelis nüüdseks kadunud. Samsungi aktsia on kukkunud 7,6 protsenti, mis on suurim kukkumine ühe päeva jooksul alates 2012. aasta augustist. Kokku on Samsung kaotanud oma väärtusest umbkaudu 19 miljardit dollarit.

«Selge on see, et antud olukorras tuleb Samsungil reageerida nii kiiresti kui võimalik ning asendada vigased mudelid uutega, et tarbijatesse uuesti kindlust tuua,» sõnas Lee Seung Woo, Souli investeerimisettevõtte IBK Securities Co analüütik. 

Euroopa lennuohutusamet hoiatas reedel ohtlike nutiseadmete jätmise eest äraantavasse pagasisse. See hoiatus eelnes neljapäeval USA lennuadministratsiooni ameti poolt välja antud samalaadsele hoiatusele. Mitmed USA lennufirmad võtnud kasutusele erimeetmed, et keskenduda lennunduses liitiumioonakude transpordiga seonduvatele riskidele. Näiteks on teadaolevalt kolm õnnetust juhtunud kaubalennukitega, millest kaks lõppesid inimohvritega. Lisaks sellele on USA lennundusadministratsioonini jõudnud mitmed väiksemad juhtumid, kus akud on lennu ajal plahvatanud või tuld võtnud.

Liinilendurite Assotsiatsioon tõi välja, et hiljutised intsidendid nõuavad meetmeid liitiumakude transpordi ohutuse tagamiseks. «Need akud võivad süttida, plahvatada ja reageerivad halvasti lennukites kasutatavatele tulekustusagentidele,» seisab assotsiatsiooni teates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles