Kohus peatas uue põlevkivikaevanduse tegemise

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus-Kiviõli põlevkivi peaks peamiselt toitma Eesti Energia õlitööstust, fotol mullune uue õlitehase nurgakivipanek.
Uus-Kiviõli põlevkivi peaks peamiselt toitma Eesti Energia õlitööstust, fotol mullune uue õlitehase nurgakivipanek. Foto: Peeter Langovits

Reedel selgus, et Tallinna halduskohus on juba eelmise aasta jõulude eel peatanud Uus-Kiviõli kaeveloa väljaandmise, luba ihaldavad nii Viru Keemia Grupp kui ka Eesti Energia.

Keskkonnaministeerium valmistus kaeveluba andma Eesti Energiale. Ministeeriumi pressiesindaja Brita Merisalu kinnitas reedel, et esmase õiguskaitse korras peatas aga halduskohus mullu 23. detsembril loa väljaandmise.

«Kuna mõlemad firmad soovivad kaeveluba, siis kaebas VKG loa andmise kohtusse, kuni kohtulahendit pole, on loa välja andmine peatatud,» ütles Merisalu.

VKG juhatuse liige Jaanus Purga ütles reedel, et kaeveloa saatus tuleb otsustada oksjonil. Esmalt taotleb aga firma halduskohtust kogu senise ministeeriumi tegevuse tühistamist.

VKG pressiesindaja Julia Aleksandrova lisas, et riik peab firmasid kohtlema võrdselt.

«Nii meie kui ka Eesti Energial on plaanis põlevkiviõli tootmismahtude suurendamine, rafineerimistehnoloogiate rakendamine,» ütles Aleksandrova.

Keskkonnaminister Jaanus Tamkivi ütles detsembri keskel E24-le, et uue kaevanduse loa saab Eesti Energia. Tamkivi sõnul oleks luba välja antud hiljemalt selle aasta märtsikuu lõpuks. Ministeerium põhjendab seda sellega, et Eesti Energia vanad kaevandused on ammendumas.

VKG esitas koos Merkoga uue kaevanduse avamise taotluse 2004. aasta lõpus, kuu aega varem kui jõudis seda teha Eesti Energia. VKG juhid nimetavad demagoogiaks väiteid, et Eesti Energia vajab uut kaevandust vanade ammendumise tõttu.

«Meil on seaduslik õigus saada Uus-Kiviõli kaevanduse kaeveluba, sest Aidus ja Viru kaevanduses lõppevad varud, ammenduvate ressursside katteks on meil õigus saada uus kaeveluba,» ütles Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive eelmisel nädalal ajakirjanikele.
Liive sõnul ei ole uue kaevanduseta mõtet ehitama hakata ka uut põlevkivielektrijaama.

«Tüliküsimusi Viru Keemia Grupiga on meil vähemaks jäänud, küllap nad aga mõne uue tüliküsimuse üles rebivad, nad võivad Uus-Kiviõli kaeveloa kohtusse anda või … » kommenteeris Liive.

Uus-Kiviõli allmaakaevanduse ala hõlmab Ida-Virumaal Maidla vallas umbes 6000 hektarit. Eesti Energia lootis sealt esimese toodangu saada 2016. aastal. Sealt saaks kaevandada kuni kuus miljonit tonni põlevkivi aastas.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles