Euroopa Liit plaanib vabakaubanduskõnelusi Austraaliaga alustada kevadel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liit.
Euroopa Liit. Foto: PA Wire/Press Association Images/Scanpix

Euroopa Liit plaanib vabakaubanduskõnelusi Austraaliaga alustada järgmise aasta kevadel ning diplomaatilised sammud Austraalia ja Ühendkuningriigi vahel Euroopa Komisjoni hinnangul kõneluste alustamist ei ohusta.

«Ükski Euroopa Liidu liikmesriik ei saa asutuda paralleelselt mitme vabakaubanduslepingu osapooleks. Nad on ikkagi Euroopa Liidu liikmed,» ütles Euroopa Komisjoni kaubandusvolinik Cecilia Malmström BNS-ile vastuseks küsimusele, mida tähendab Euroopa Liidu jaoks see, et Austraalia ja Suurbritannia on loonud ühise töörühma võimaliku kaubandusleppe arutamiseks.

Volinik lisas, et kohtus neljapäeval Austraalia kaubandusministri Steve Cioboga. «Ta ütles, et mõistagi suhtlevad nad Ühendkuningriigia, oleks kummaline, kui nad seda ei teeks, aga nende prioriteet on jõuda kokkuleppeni meiega,» rääkis ta.

«Selles osas loodame läbirääkimistega alustada järgmisel kevadel. See on nende prioriteet. Nii et nad küll räägivad Ühendkuningriigiga, aga ei saa Ühendkuningriigiga kõnelusi alustada enne, kui Ühendkuningriik meie seast lahkunud on,» ütles Malmström.

Austraalia peaminister Malcolm Turnbull ütles esmaspäeval G20 riikide tippkohtumisel Hiinas, et tahab Ühendkuningriigi Euroopa Liidust lahkumise järel sõlmida Suurbritanniaga «väga tugeva» vabakaubanduslepingu.

«Me oleme väga head sõbrad, väga tugevad liitlased – pole kaht muud riiki, millel on nii tugevad sidemed,» rääkis Austraalia peaminister telekanali ITV teatel kohtumisel. Euroopa Liidu poliitikud on aga Austraaliat kutsunud üles Ühendkuningriigiga kaubanduskõnelusi mitte alustama.

Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker, Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk ja Turnbull ütlesid eelmise aasta novembris ühisavaldused, et on käivitamas läbirääkimisprotsessi vabakaubandusleppe sõlmimiseks. Praegu reguleerib EL-i ja Austraalia kaubandussuhteid partnerluslepe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles