Euroopa Komisjon loodab Kanada kaubandusleppe allkirjastada oktoobris

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: GLEB GARANICH/REUTERS

Euroopa Komisjon loodab vabakaubandusleppe Kanadaga (CETA) esialgsel kujul allkirjastada oktoobrikuus ning usub, et lepingule on liikmesriikide seas laialdane heakskiit, leppe lõplik ratifitseerimine võtab Komisjoni hinnangul aga veel aega.

«On väga oluline, et töötaksime nüüd selle nimel, et CETA saaks esialgsel kujul vastu võetud. Ma loodan, et ministrid on sellega nõus ja saame lepingu koos Kanada peaministriga allkirjastada, kui ta oktoobrikuus tippkohtumisele tuleb. Siis, mõistagi, on hääletused ka Euroopa parlamentides,» ütles Euroopa Komisjoni kaubandusvolinik Cecilia Malmström BNS-ile.

Vastuseks küsimusele, kas huvi Kanada kaubandusleppe kinnitamise vastu võib olla väiksem, võttes arvesse mõningast skepsist kaubanduskõneluste üle USA-ga, ütles volinik, et lepped on väga erinevas järgus. «Arutelude käigus pannakse need kaks lepet tihti ühte patta, aga tegelikult on need väga erinevad,» rääkis ta.

«Lepe Kanadaga on valmis, see on olnud veebis ja kõigile avalik juba aastaid. See on väga hea leping. USA kaubandusleppe osas me aga alles räägime läbi. Nii et CETA on olemas, TTIP veel ei ole. Aga mõistagi, arutelude käigus pannakse need mõnikord kokku,» ütles Malmström.

Ta märkis, et Komisjon loodab CETA eelratifitseerida enne 27. oktoobrit, mil tuleb Euroopasse tippkohtumisele Kanada peaminister Justin Trudeau. Siis võiks lepingu esialgne kuju saada ka allkirjad. «Eelratifitseerimise loodame saavutada enne 27. oktoobrit, ent lõplikus ratifitseerimisprotsessis peab see minema läbi kõikide parlamentide,» rääkis kaubandusvolinik.

Euroopa Liidu kaubandusministrid arutavad Kanada kaubandusleppe seisu septembri lõpus Bratislaval toimuval nõukogul. «Mõistagi on arutada palju üle. Kui me lepingu osas seal kokku leppida ei jõua, siis saame loodetavasti kokku leppida vähemalt ajakava,» rääkis Malmström.

Ratifitseerimise osas ütles volinik, et mõned tegelevad sellega juba praegu, ent mujal võtab see rohkem aega. «Seetõttu tahamegi selle esialgselt heaks kiita nii suures osas kui võimalik,» ütles kaubandusvolinik.

«Praegu on see arutelu juristide vahel, ent tuleb ka poliitiline arutelu selle üle, kui suures osas ajutine heakskiit võimalik on – kas see saab kehtida kogu leppele või on selles osi, mis ei ole üleühenduselises pädevuses,» lisas Malmström.

CETA heakskiitmse oktoobrikuus on varem kahtluse alla seadnud Bulgaaria ja Rumeenia positsioonid. Maikuus kirjutas Euractiv, et need riigid võivad leppe vastu olla, kuna Kanada ei soovi anda nende kodanikele viisavabadust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles