Keegi ei taha Kreeka panku juhtida

Gert Siniloo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
National Bank of Greece'i kontor Ateenas.
National Bank of Greece'i kontor Ateenas. Foto: Reuters/ScanPix

Nagu Kreeka pankadel oleks peale halbade laenude kuhja ning langevate aktsiate veel vähe hädasid, ollakse nüüd hädas ka tippjuhtide leidmisega.  

Globaalse haardega Kreeka Rahvuspangas (National Bank of Greece – toim) on pakkuda juhatuse esimehe, auditikomisjoni eesistuja ning hulga madalama astme direktorite kohad. Kreeka riigile kuuluv finantsstabiilsuse fond, kelle käes on Rahvuspanga ning Piraeuse panga enamusosalus, on pikendanud enda tegevjuhi otsingute tähtaega, sest 25. augustil lõppema pidanud konkurss luhtus. Riigi suurim, Piraeuse pank on otsinud uut juhti juba jaanuarist, kirjutab Bloomberg.

Samal ajal maadlevad Kreeka pangad olukorraga, kus majanduskriisi ning riigivõla ümberstruktureerimise mõjul on nende aktsiad langenud sel aastal enam kui 40 protsenti, mida on kaks korda rohkem kui euroalal keskmiselt. Peale selle on eelmise aasta lõpu seisuga Kreeka pankades hapuks läinud ligi 35 protsenti kõigist laenudest.

Pangajuhtide leidmist takistavad ranged nõuded ning ka palkadele seatud ülempiir. Euroopa Liidu (EL) ja Kreeka vahel sõlmitud kõige hiljutisem abipakett nägi ette pankade juhatustesse uute inimeste värbamist juuli lõpuks, ent seda tähtaega ei suudetud täita. Muuhulgas on juhiks pürgijaile kehtestatud reeglid, mis välistavad kandidaadid, kes on viimase nelja aasta jooksul töötanud avalikus sektoris või kuulunud mõnda erakonda. Viimane nõue on ka põhjuseks, miks Kreeka Rahvuspanga senine juht Louka Katseli oma kohast ilma jäi.

Lisaks nõutakse kõigilt juhatuse esimeestelt vähemalt kolme aasta pikkust töökogemust mõnes rahvusvahelises pangas, kes ei tegutse Kreeka turul. «Nendel ekspertidel ei tohiks olnud viimase 10 aasta jooksul olla mingit seotust Kreekas tegutsevate finantsinstitutsioonidega,» seisab seaduses, mis teeb sisuliselt võimatuks selle, et kohalikud pankurid saaksid juhatuste etteotsa püüelda. 

Juhtide leidmine välismaalt pole aga sugugi kerge. «Välismaalaste jaoks on pakutavad palgad üsna kesised,» ütles Bloombergile Londonis asuva Valere Capitali konsultant Andreas Koutras. Viimaste aruannete järgi teenivad pankade juhid Kreekas 200 000 kuni 390 000 eurot aastas.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles