Need riigid võivad Suurbritannia Brexiti-otsusest kasu lõigata

Mariann Prooses
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Chris Radburn/AP

Brittide rahvahääletuse tulemusest, mis kukutas Inglise naela kolmekümne aasta kõige madalama tasemeni ja nõrgestas ka eurot, võivad võita hoopis Aasia riigid.

Brexiti järgselt on Suurbritannia peagi sunnitud Aasia kaubanduspartneritega sidemeid tugevdama, et võimaldada uute tehingute kaudu ligipääsu mõlema osapoole turgudele.

Selline strateegia avab uued võimalused eelkõige Hiinale, Jaapanile ja Hong-Kongile, millel juba on Suurbritanniaga väga hea majanduslik kontakt läbi turismi, investeerimisvõimaluste ning kaubandussidemete, vahendab Bloomberg.

Kui Brexit on jätnud õhku ebamäärasuse, mis puudutab majandussuhteid Euroopa Liiduga, siis selles olukorras on Aasiaga sidemete tugevdamine olulisem kui kunagi varem. Tugevamad kaubandussidemed Suurbritannia ja Aasia vahel on kasulikud ka sellisel juhul kui senises kaubavahetuses Suurbritannia ja Euroopa Liidu vahel võib tulla muutusi.

Kuna Suurbritannia jääb avatuks globaalmajandusele, siis sinna suunatud otsesed investeeringud pakuvad Aasia riikidele uusi võimalusi ning Aasia turistide sissevool on Suurbritanniale suurem tuluallikas. 

Brexiti järgne naela kursi kukkumine on kasu toonud eksportööridele, samuti võõrriikidest pärit külastajatele ja investoritele.

Kuidas Suurbritannia sidemed Aasiaga täpselt välja kujunema hakkavad, selgub alles aja jooksul, kui Brexiti tulemused on alles hakanud lahti kooruma. Kaubandustehingud võtavad aega ja ka investeerimistrendide väljakujunemine võib võtta aastaid. Aga üks on selge – võimalustest tuleb kinni haarata kohe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles