Eramajad pääsevad suuremast hinnašokist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eluaseme hinnatõus.
Eluaseme hinnatõus. Foto: Lennart Rikk

Võrreldes tüüpilise Õismäe paneelmaja korteri elanikuga, pääsevad Tallinnas või selle lähedal asuvate puu- ja elektriküttel eramajade omanikud mitu korda väiksema eluasemekulude hinnatõusuga, selgus Postimees.ee võrdlusest.


Linna keskküttevõrgus oleva paneelmaja korteri, gaasiküttel korteri, elektriküttel eramaja ning puuküttel eramaja võrdluses tõusevad kahe viimase kommunaalkulud 11-12 protsenti, samas kui korterite elanikel tuleb arvestada 23-35-protsendiste täiendavate väljaminekutega.

2000. aastal Viimsisse ehitatud 2-elanikuga elektriküttel eramu tänavune kokku 2952-kroonine veebruarikuine kommunaalarve asendub 2009. aastal samal ajal samade kasutusmahtude korral 3280-kroonise arvega.

Sellest 328-kroonisest tõusust annab suurima osa elektriarve, mis kerkib 244 krooni võrra (2686 kroonini).

Vee hind pea kahekordistub

Vee hind kallineb ASi Viimsi Vesi võrgus oleval perel aastases võrdluses koguni 81 protsenti, kuid füüsiliselt tähendab see siiski vaid 84-kroonist kasvu.

Veefirma juhataja Toivo Eensalu sõnul tõusis hind sellele tasemele tänavu augustis seoses europrojektide rahastamisnõuetega ning peaks jääma lähiaastatel samaks, kui ei juhtu just väga suuri üllatusi.

Puuküte tasub ära

Samuti pääseb väikese hinnatõusuga Tallinnas Nõmmel asuv valdavalt puukütet kasutav eramaja. Eelmise aasta veebruarikuu 2184 krooni asemel tuleb 3-liikmelisel perel välja käia 2438 krooni.

Seal tõstab hinda eelkõige lepapuidu ruumimeetri aastane hinnatõus 500 kroonilt 600-le, mis tähendab 20-protsendist kasvu ja 1,5 ruumimeetri kasutamisel 150 lisakrooni.

Vesi nõuab oma

Teiseks tuleb arvestada veehinna 12,8-protsendist tõusu, mis aga tähendab tegelikkuses vaid 18-kroonist lisakulutust.

Igakuise prügiveo ja kanalisatsioonikaevu tühjendamise teenuse puhul on mõlema eramu puhul eeldatud, et hind aastaga ei tõuse.

Kui aga needki peaks (näiteks inflatsiooni mõjul) tõusma ja tulema tänavusest külmem talv, käriseks kahe märtsikuu arvete vahe loomulikult suuremaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles