Singapuri minister võrdles kohtumisel Liisa Oviiriga valitsuse liikmeid pulmakorraldajatega

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

EASi Kagu-Aasia esinduse avamise raames toimunud kohtumisel Eesti ettevõtlusministri ja Singapuri kaubandusministri vahel võrdles viimane valitsuse liikmeid pulmakorraldajatega, kes aitavad ettevõtjatel üksteist leida.

«Valitsuste liikmed on nagu pulmakorraldajad, kes aitavad osapooltel kokku tulla ja üksteist leida. Kas sellest ka armastus tuleb, on juba firmade enda otsustada,» sõnas Singapuri kaubanduse ja tööstuse riigiminister dr Koh Poh Koon eilsel kohtumisel ettevõtlusminister Liisa Oviiriga, viidates sellele, mida saavad ministrid teha ettevõtjate omavaheliste suhete arendamiseks.

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) avas eile esinduse ka Kagu-Aasias, Singapuris eesmärgiga tugevdada Eesti ettevõtete eksporti sealsetesse riikidesse, kasvatada e-residentide arvu ja kaasa piirkonnast välisinvesteeringuid. EASi Singapuri esinduse avamisel osalesid Singapuri kaubanduse ja tööstuse riigiminister Dr Koh Poh Koon ja Eesti poolelt ettevõtlusminister Liisa Oviir. 

«Kuna Singapur on üks Aasia juhtivaid finantskeskusi, siis tehakse siin ka olulisi investeerimisotsuseid ning ilma riikliku kohaloluta on pea võimatu Eestil pääseda nende otsustajate vaatevälja,» põhjendas ettevõtlusminister Liisa Oviir esinduse loomist. 

Oviir ütles, et tal on hea meel, et Eesti ja Singapuri vahelised majandussuhet on paranemas ning märkis, et üks kinnitus sellest on ka eile avatud EASi esindus, mis peaks koostööd ja majandussuhteid veelgi tihedamaks muutma. Minister lisas, et kuigi viimaste aastate Eesti eksport on püsinud suhtelises paigalseisus, on eksport Aasiasse kiiresti kasvanud, mistõttu ootused piirkonnale on ambitsioonikad.

Eilsel kohtumisel arutati muuhulgas, kuidas ettevõtjaid vastastikku välisturgudele aidata, idufirmade arengu- ja koostöövõimalusi ning külastati Singapuri väikeste ja keskmiste ettevõtete ning idufirmade arendusorganisatsiooni SPRING. Ettevõtlusminister Liisa Oviir kutsus Singapuri kaubandusministrit dr Koh Poh Kooni ka Eestisse vastuvisiidile.

«Kagu-Aasia on üks dünaamilisemaid ja kiiremini arenevaid piirkondi maailmas ning seetõttu on oluline toetada Eesti ettevõtteid siin piirkonnas,» rääkis EASi Singapuri esinduse juht Indrek Pällo, kes varasemalt juhtis EASi välisinvesteeringute keskust.

Pällo kinnitusel on juba praegu mitmed koostööprojektid käigus ja Eesti ettevõtete huvi piirkonna vastu on suur, mida näitab ka äridelegatsiooni arvukus. «Singapuri ettevõtteid köidavad investeerimisvõimalused Eesti tehnoloogia- ja idufirmadesse, kelle reputatsioon on siin väga kõrge,» selgitas EASi Singapuri esinduse vastne juht.

Minister Oviiriga on Singapuris kaasas 30 Eesti ettevõtjast koosnev äridelegatsioon, kelle eesmärk on leida Singapurist äripartnereid. Eile sõlmitigi ka üks kokkulepe loodustoodetega tegeleva Chaga OÜ ja ÜRO säästva arengu eesmärke elluviiva organisatsiooni Go Purpose vahel.

Koostöö tulemusel saavad nähtavaks ja kättesaadavaks Chaga tooted Singapuris, Taiwanis, Lõuna-Koreas ja Hiinas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles