Eestis tegutsev pank sai Lätis tegevuskeelu

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis tegutsev bank on lisaks Läti järelvalveasutusele saanud varasemalt ka Eesti finantsinspektsioonilt ettekirjutuse.
Eestis tegutsev bank on lisaks Läti järelvalveasutusele saanud varasemalt ka Eesti finantsinspektsioonilt ettekirjutuse. Foto: PantherMedia/Scanpix

Läti finantsjärelevalveasutus otsusas eile keelata Eestis tegutseval pangal Versobank AS teenuste osutamine Lätis, kuna nimetatud krediidiasutus osutas varasemalt Lätis teenuseid, milleks Eesti finantsinspektsioon ei olnud pangale luba andnud.

Versobank on varasemalt finantsinspektsioonile (FI) kinnitanud, et Lätis ei osutata teenuseid viisil, milleks pangal luba puudub, teatab FI oma kodulehel. 

Kuna Läti finantsjärelevalveasutuse (FKTK) etteheidetud ja Lätis toimunud tegevuse kohta asuvad tõendid eelkõige Lätis, on finantsinspektsiooni esindajad tutvunud olukorraga Riias ning panustanud antud menetlusse, tehes koostööd Läti kolleegidega. «Selles asjas on hetkel otstarbekas pangale etteheidetud tegevusi menetleda Lätis,» põhjendab inspektsioon.

Finantsinspektsiooni sõnul peab Versobank täitma talle teenuste osutamisel kohalduvaid nõudeid ning viima oma organisatsiooni kooskõlla kehtiva õigusega, kui ta soovib osutada piiriüleselt teenuseid teises Euroopa Liidu liikmesriigis. Kuigi inspektsioon on teinud Versobankile 8. augustil 2016 ettekirjutuse organisatsiooni puuduste kõrvaldamiseks ja oma tegevuse seadusega kooskõlla viimiseks, ei käsitlenud antud ettekirjutus eelkirjeldatud Läti episoodi.

Finantsinspektsioon kinnitab, et selle kui koduriigi pädeva asutuse järelevalve Versobanki üle on pidev, mis muuhulgas arvestab väliskolleegidelt laekunud teabega. «Seaduse kohaselt ei ole finantsjärelevalvemenetlused ega selle resultaadid avalikud, kuid finantsinspektsioonil on õigus seaduses sätestatud alustel tulemusi avaldada,» märgib asutus oma kodulehel avaldatud teates.

Versobank AS tegutseb Eesti pangandusturul alates 1999. aastast. Kuni 2012. aasta märtsini oli panga enamusosaluse omanik Cyprus Popular Bank Public Co Ltd, mille endine ärinimi oli Marfin Popular Bank Ltd. 29. märtsist 2012 on Versobank AS suuromanikeks Ukraina investorid. Panga enamusosalus kuulub Ukraina põllumajandustööstusettevõttele UKRSELHOSPROM PCF LLC. 

Lisaks Eestile ja Lätile on AS-il Versobank kontorid veel Londonis, Küprosel, Ukrainas ja ka Venemaal. Pank teenindab nii era- kui ärikliente.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles