Banaanide hind peaks langema

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Banaanid.
Banaanid. Foto: SCANPIX

Ladina-Ameerika banaanitootjad pääsevad Euroopa Liidu turule senisest soodsama tollimaksuga, mis tähendab, et langeb ka banaanide hind.

Euroopa Parlament kiitis heaks kokkuleppe, mis lõpetas läbi aegade pikima vaidluse rahvusvahelises kaubanduses, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Aafrika ja Kariibi mere saarte banaanitootjatele kehtib Euroopa Liidus null-tollimaks, samas kui Ladina-Ameerika tootjad pidid seda maksma 176 eurot tonni kohta; Euroopa Liit, USA ja banaane tootvad riigid Aafrikas ja Ladina-Ameerikas jõudsid WTO raames enam kui aasta eest kokkuleppele, et tollimaks Ladina-Ameerika banaanidele langeb järgmise seitsme aastaga 114 euroni tonnilt, tollitariifide esimene langus toimus juba mullu ja seda oli tunda banaanide hinnas.

Täna ratifitseeris tollitariifide languse leppe Euroopa Parlament, ühtlasi lõppes 16 aastat kestnud vaidlus rahvusvahelises kaubanduses ning kuigi Ladina-Ameerika banaanitootjad peavad ka tulevikus maksma Euroopa Liidu turul tollimaksu, on nad lubanud mitte edasi vaielda.

Kokkulepe ei sündinud Euroopa Liidu jaoks siiski niisama – kuna Ladina-Ameerika tootjad on Aafrika omadest konkurentsivõimelisemad, siis tuleb Euroopa Liidul suurendada arenguabi Aafrika ja Kariibi mere saarte riikidele banaanitööstuse moderniseerimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles