Graafik: millised maailma riigid toidavad enim kaitsetööstust? (3)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üle-ilmne kaitsetööstus saab enim raha ameeriklastelt, kes panustavad 36 protsendiga.
Üle-ilmne kaitsetööstus saab enim raha ameeriklastelt, kes panustavad 36 protsendiga. Foto: SPENCER PLATT/AFP

Üleilmsed kaitsekulutused kasvasid möödunud aastal esimest korda viimase viie aasta jooksul ehk pärast seda, kui Ameerika Ühendriigid hakkas 2011. aastal viima oma vägesid Iraagist ja Afganistanist.

Stockholmi rahvusvahelise rahu-uuringute instituudi uuring näitab, et üleilmsed kaitsekulutused kasvasid 2015. aastal ühe protsendi võrra, mis märgib esimest kulude kasvuaastat pärast 2011. aastat, vahendab World Economic Forum.

Siiski tuleb uuringu aruandest välja, et enamus piirkondi on pigem vähendanud kaitsekulutusi, näiteks Aafrikas langes see viis protsenti. Põhja-Ameerika ja Lõuna-Ameerika koos Kariibi mere piirkonnaga vähendasid kahe protsendi võrra.

Lääne- ja Kesk-Euroopa riikide kaitsekulutused langesid mullu 0,2 protsenti, kuid on viimase kümnendi jooksul vähenenud suisa kümnendiku võrra ehk alates 2006. aastast 8,5 protsenti. Küll aga Ida-Euroopas (kuhu on arvestatud ka Venemaa) kasvasid kaitsekulutused 7,5 protsendi võrra.

Kõige märgatav kaitsekulutuste tõus oli riikides, mis on Venemaa ja Ukraina naabruses ja aruandes põhjendatakse seda «kasvava hirmuga Venemaa ees». Ka Aasias ja Okeaanias kasvasid kaitsekulutused pisut üle viie protsendi.

Pärast viimast, 2009. aasta majanduskriisi on paljudes riikides, sealhulgas ka suurimate kulutajate ehk näiteks Suurbritannias, Prantsusmaal ja Saksamaal, võetud ette terve rida kärpeid ka kaitsekulutuste osas.

Küll aga märgib aruande autor Sam Perlo-Freeman, et pärast Pariisi ja Brüsseli terrorirünnakuid on paratamatu, et Lääne-Euroopa riigid suurendavad oma kaitsekulutusi 2016. aastal. Kuigi USA kaitsekulutusi tabas 2015. aastal kerge langus, on siiski tegemist kõige suurema kulutajaga, kellelt kaitsetööstus sai mullu ligi 600 miljardit dollarit ehk üle 534 miljardi euro.

Suurima osakaaluga SKT-st kulutab kaitsekulutustele jätkuvalt Saudi Araabia oma 13,7 protsendiga. Võrdluseks olgu toodud, et USAs on see vaid 3,3 protsenti SKT-st ja Hiinas hinnanguliselt 1,9 protsenti.

Vaata lähemalt allolevalt graafikult, millised maailma riigid toidavad enim kaitsetööstust.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles