Barroso uus ametikoht maailma ühes suuremas pangas on Euroopa Liidu teravdatud tähelepanu all

Mariann Prooses
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jose Barroso.
Jose Barroso. Foto: VINCENT KESSLER/REUTERS

Euroopa Liidus ametnike eetikarikkumisi tuvastavad ametkonnad on seoses endise Euroopa Komisjoni presidendi Jose Barroso liitumisega Goldman Sachsiga nõudmas Euroopa komisjonilt toimuva kohta selgitust.

«Barroso nimetamine panga nõustajaks vähem kui kaks aastat peale Euroopa Komisjonist lahkumist, on tõstatanud eetikaküsimuse lähtuvalt Barroso varasema rolli tähtsusest ja mõjukusest Euroopa Komisjonis ning seotusest ja mõjust pangaga, millega on ta end nüüd ametialaselt sidunud,» teatab Euroopa Liidu ombudsman Emily O´Reilly oma 5. septembri kirjas Barroso ametijärglasele, Jean-Claude Junckerile, vahendab Bloomberg.

«Avalikku rahuolematust toidab fakt, et  Barroso on ametlikult teatanud, et hakkab andma nõu Suurbritannia lahkumise osas Euroopa Liidust,» kirjutan O´Reilly, kes avaldab ka muret, kas Euroopa Komisjoni Brexiti-läbirääkija Michael Barnieri ja teisi ametnikke on nõustatud selles osas, kuidas Barroso sammu ja praegusesse tegevusse suhtuda. «See on oluline kindlustamaks, et Barroso võimalik ebaeetiline samm nende tegevust ei mõjutaks.» 

Goldman Sachs teatas 8. juulil, et Barrosol on nõuandev roll panga rahvusvahelises üksuses, kus ta nõustab panka globaalsetes küsimustes.

Goldman Sachsi kõneisik keeldus Euroopa Liidu ombudsmani kirja kommenteerimast. Juulis ütles Prantsuse president Francois Hollande, et Barroso nimetamine on seaduslikult võimalik, kuid moraalselt aktsepteerimatu, sest pangal oli otsene seos USAst lähtunud ülemaailmse finantskriisiga.

Enam kui 110 000 inimest on allkirjastanud Euroopa Liidu ametnike koostatud petitsiooni, kus avaldatakse protesti Barroso ametisse nimetamise otsuse üle.

Euroopa Liidu ombudsman palus Euroopa Komisjonil võtta seisukoht Eurooa Liidu eetikakoodi normide osas, mis sätestavad reeglistiku ELi ametnikena töötanud isikute asumisel erasektorisse. Varasemalt on komisjon öelnud, et Barroso ei ole seadust rikkunud, sest ootas enne uue rolli vastu võtmist 18 kuud.

Goldman Sachs on üks suurimaid USA panku, mis üritab Brexiti mõjudega toime tulla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles