Elon Muski SpaceXilt nõutakse plahvatanud satelliidi eest vähemalt 50 miljonit dollarit (2)

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SpaceXilt nõutakse plahvatanud satelliidi eest 50 miljonit dollarit/Handout via REUTERS
SpaceXilt nõutakse plahvatanud satelliidi eest 50 miljonit dollarit/Handout via REUTERS Foto: HANDOUT/REUTERS

Iisraeli satelliidiettevõte Space Communications (Spacecom) teatas, et nõuab eelmisel nädalal Cape Canaverali stardiplatvormil plahvatanud satelliidi eest tehnoloogiamiljardäri Elon Muski firmalt SpaceX sisse 50 miljonit dollarit või tasuta kosmoselennu, kirjutab Reuters.

Eelmisel nädalal plahvatas enne starti toimunud kütusetankimise käigus SpaceXi Falcon 9 tüüpi rakett, sama plahvatuse käigus hävis Spacecomi AMOS-6 satelliit, mille rakett pidi orbiidile viima. Katastroofi põhjuseid veel uuritakse.

Satelliidi üheks kasutajaks oleks olnud sotsiaalvõrgustik Facebook, mis lootis sellega laiendada oma internetiteenuste leviala Aafrikas. Kas ja kui palju nõuavad Facebook ja teised AMOS-6 kliendid SpaceXilt kahjutasu, ei ole veel teada.

Erakätes SpaceX ei ole seni avalikustanud, kuidas ning milliste summade eest selle raketid on kindlustatud või kui palju tuleb ettevõttel SpaceComile satelliidi hävimise tõttu välja käia.

Vaid 14 kuud tagasi toimus SpaceXi eelmine katastroof. Toona plahvatas samuti Falcon 9 tüüpi rakett mõned minutid peale starti, hävitades rahvusvahelise kosmosejaama ISS tarbeks mõeldud kaubalaadungi.

SpaceX hakkas uuesti lendama mullu detsembris, sellest ajast kuni eelmise nädala neljapäevani olid SpaceXi raketid teinud 29 edukat lendu.

Kosmosetehnoloogiaettevõtte SpaceX asutas 2002. aastal Paypaliga rikastunud ettevõtja Elon Musk, eesmärgiga vähendada kosmosetranspordi kulusid ning valmistada ette Marsi koloniseerimine.

Vaata ka videot Falcon 9 plahvatusest.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles