Mõttejõul liikuvad robotid põikasid Viljandisse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Robootikamessi «Robotex» meeskond käis esmaspäeval esimest korda Viljandis oma üritust tutvustamas. Nad soovivad üle-eestilisel ringreisil julgustada inimesi sõltumata vanusest tulema ennast detsembris suurüritusele arendama.

Projektijuht Karl Laasik, pean tunnistama, et kui kuulsin, et tänavusel «Robotexil» saab näha mõttejõul liigutatavaid roboteid, pidasin seda alguses niisama kõnekujundiks. Aga selgub, et tõepoolest – robotit saabki mõttejõul kontrollida! Kuidas?

Meie aju kasutab mõtete edastamiseks impulsse. Meie katsume need impulsid anda edasi robotile, et programm saaks nendest aru ja toimetaks siis vastavalt nendele. Selleks on spetsiaalsed aju­skannerid, mis suudavad neid signaale lugeda. Võistlejate ülesandeks on teha rakendus, mis ühendab omavahel roboti ja ajuskanneri, mis õpiks siis robotijuhi aju tundma ja saaks tema signaalidest aru.

Uskumatu! Mida järgmiseks?

Järgmiseks tuleks see programm vahepealt ära kaotada. Robot peaks ise õppima sind tundma.

Kõlab natuke jubedalt.

See ei ole veel jube. Robotid ei suuda ikkagi veel ise mõelda, inimene on alati mängus. Seda hirmu veel ei ole, et robotid inimestest targemaks saavad ja iseseisvalt mingeid kurje plaane hakkavad hauduma.

Keskmisel koolijütsil on ammuilma taskus telefon, mille tarkvara ületab kümneid kordi selle, mille abil omal ajal esimene inimene Kuule saadeti.

Nii ta on. Noored ongi «Robotexi» sihtrühm sellel lihtsal põhjusel, et nad on meie tulevik. Et elu muutub üha tehnoloogilisemaks, võib aru saada, kui öeldakse, et robotid võtavad üle maailma ja võtavad inimestelt lihtsamad tööd ka üle. Parem on olla see, kes annab robotile tööd, mitte see, kellelt robot töö ära võtab. Meie eesmärk ongi suunata lapsi ja noori õigele teele – sellele, mis on tulevikus vajalik ja kasulik.

«Robotexiga» seotud arvud paisuvad aasta-aastalt. Ilmselt olete õigel teel.

Usun küll. Lisaks meile on Eestis palju robootika arendajaid ja populariseerijaid. Sellele panustavad suurelt nii koolid kui robotiringide juhid. Meil on kõvasti tuge.

Robottolmuimejad ja -muruniidukid juba tegutsevad. Millised robotid jõuavad järgmisena meie kodumajapidamistesse?

Võib-olla muutub robotiks kogu maja. Ta hakkab sinuga suhtlema, õpib tundma sind ja sinu vajadusi ning kogu majapidamist ühes tervikus hoidma.

Tulevik on põnev.

Jah, seda kindlasti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles