Soome valitsus langetab tööjõumaksusid, kuid kärbib toetusi tudengitele ja töötutele

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helsingi
Helsingi Foto: Laura Oks/Õhtuleht

Neljapäeval jõudis Soome valitsus pärast pingelisi eelarvekõnelisi kokkuleppele 2017. aasta eelarve osas, mis toob Soome inimestele nii häid, kui halbu uudiseid. Opositsioonipoliitikud on öelnud, et muudatustest saavad kasu vaid need, kellele juba hästi läheb.

Neljapäeva hilisõhtul andis Soome valitsus teada, millised muutused ootavad soomlasi ees uuel aastal riigieelarve seisukohalt, vahendab Yle väljaandeid Ilta-Sanomat ja Helsingin Sanomat, mis viisid läbi ka põhjaliku eelarve analüüsi.

Maksumuudatuste järel jääb tööinimestele järgmisel aastal kätte 515 miljonit eurot. See tähendab, et keskmise palga saajale – ehk kelle kuupalk on 3300 eurot – jääb igakuiselt 16 eurot rohkem taskusse. Kuigi riiklikke pensione järgmisel aastal Soomes kärbitakse, jääb maksumuudatuste järel ka pensionäridele kokku 135 miljonit eurot rohkem kätte.

Üle 60-aastastel soomlastel, kes on vähemalt viis aastat tööta olnud, lubatakse jääda osalisele pensionile. See on osa tööhõiveminister Jari Lindströmi järgi nimetatud Lindströmi reformist.

-Rohked kärped ja maksutõusud

Kuigi algselt plaaniti järgmisest aastast tõsta ka päevahoiuteenuse hinda, see siiski veel ei jõustu. Küll aga kärbitakse kodusolevate vanemate toetusi. Kärbitakse ka tudengitele ja töötutele makstavaid toetusi ning kehtestatakse maksud nii lõbusõidupaatidele kui ka kergsõidukitele. Ka otsustati kodulaenude intresside maksutagastusele pidur peale tõmmata - mistõttu saavad soomlased järgmisel aastal laenuintressidest vaid 45 protsenti tagasi - ja tõsta tubakaaktsiisi.

Plaanitult alandatakse samas uute autode ostult kogutavat maksu. Näiteks 32 000 eurot maksva auto ostul väheneb maksusumma 210 eurot. Samas tõstetakse aga maksu, mida kõigilt autoomanikelt kogutakse. See kasvab 36 eurot ning 2,5 eurosendi võrra kasvab ka kütuseliitrilt kogutav aktsiis.

Samas alandatakse pärimise ja kingituste maksu, loobutakse suhkrumaksust, ja kavandatud on ka 50 miljoni eurone toetuste pakett põllumeestele. Muuhulgas investeerib Soome valitsus uuel aastal olulise summa ka tuulerõugete vaktsiiniprogrammi, mis peaks riigile kokku hoidma 13,6 miljonit eurot ehk 80 000 haiguspäeva, mis vanemad võtavad oma haigete laste põetamiseks.

-Opositsioon kriitiline

Samas on Soome uue aasta riigieelarve juba sattunud opositsioonierakondade terava kriitika alla. Sealsete sotsiaaldemokraatide juht Antti Rinne ütles, et valitsus on otsustanud jagada raha neile, kellel juba niigi hästi läheb. Küll aga nõustus temagi, et näiteks Lindströmi reform ja päevahoiuteenuste hindade jätmine tänasele tasemel, on head uudised.

Roheliste juht Ville Niinistö ütles, et koalitsioonivalitsus näitas oma tegelikku nägu, kui otsustas kärpida tudengite ja töötute toetusi. Vasakliidu juht Li Andresson nõustus temaga, lisades, et valitsus jättis kasutamata võimaluse suurendada kodulaenuintresside maksutagastuse määra, mis võiks suurendada investeeringuid infrastruktuuri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles