Noortalunikud protestivad: piima üliodav hind kauplustes on piimatootjad lükanud kuristiku servale (15)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Noortalunikud korraldavad pühapäeval Tartus Sõbra tänava Prismas aktsiooni, et juhtida tähelepanu piimahinnale, mis nende sõnul on talumatult odav.

Eesti Noortalunike MTÜ sõnul on piima üliodav hind kauplustes lükanud piimatootjad kuristiku servale. Seega ostavad noortalunikud Sõbra tänava Prismast ära kogu partii madalaima hinnaga müüdavat piima, et see ei tekitaks tarbijates vale arusaama piima tegelikust väärtusest, teatas MTÜ Postimehele.

«Prisma on tarbijatele juba rohkem kui aasta jooksul kõige odavamat piima müünud hinnaga 35-36 senti liiter, mis ilmselgelt ei peegelda piima tootmiseks tehtavaid tegelikke kulusid,» ütles Eesti Noortalunike juhatuse liige Karin Sepp.

«Kaubanduses kestnud hinnasõda on andnud kodumaisele piimatootmisele tõsise hoobi ja süvendanud piimaturul valitsevaid probleeme, mis võtab noortalunikelt perspektiivi piimatootmisega tegelemiseks.»

Võrumaal perega piimakarja pidava Sepa sõnul ei ole talunikul võimalik piima 20 sendiga müüa, kui tootmiseks tehtavad tegelikud kulutused on vähemalt 30 senti. Nii on Sepp otsustanud piimakarjapidamisele joone all tõmmata.

«Selline olukord on kestnud pikalt ning paratamatuks tagajärjeks on piimalehmade tee tapamajja. Põllumehed lihtsalt ei suuda nii odavalt piima toota,» selgitas Sepp.

«Eesti piimatootmine on jõudnud väga kriitilisse olukorda, mida suudaks leevendada kaupmeeste vastutustundlik käitumine. Ootame Eesti jaekaubanduskettidelt kodumaist toitu väärtustavat suhtumist.»

Noortalunike sõnul on kaubandusketid viimase aasta jooksul pakkunud odavaimat kilepiima 35-36 sendiga. Otsa tegi lahti Prisma, kes asus 35 sendiga pakkuma omatootena müüdavat piima. Kõige odavam piim maksab Prismas 36 senti. Prismale asus sekundeerima Rimi/Säästumarketi kett, mis pakkus samuti mõnda aega piima 36 sendiga.

Noortalunike sõnul maksis laupäeval viiest suuremast kaubandusketist neljas kõige odavam piimaliiter jätkuvalt 35-36 senti – Coop 35 senti, Prisma 36 senti, Selver 35 senti, Maxima 36 senti, Rimi 42 senti.

«Kui võtta lõpptarbija 35–36-sendiselt hinnalt maha riigile minev käibemaks, siis jääb piima tootmisega seotud kulude katmiseks järele vaid 29-30 senti, millega on vaja katta kulutused farmis piima tootmisele, piima töötlemisele ja pakendamisele, transpordile ja turustamisele,» selgitab ühing.

«Ainuüksi piima tootmiseks farmis kulub keskmiselt 30 senti, kuid piimatootjatele on juba pea kahe aasta jooksul makstud vaid 20-23 senti.»

Noortalunikud annetavad aktsiooni käigus letilt eemaldatud piima Tartu toidupangale, et see jõuaks puudust kannatavate inimesteni. Aktsioon toimub laupäeva keskpäevast Tartus Sõbra tänava Prismas.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles