Läti teeb Krediidipanga sanktsioonide osas Eestiga aktiivset koostööd

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pank. Krediidipank. 

Foto LIIS TREIMANN/POSTIMEES
Pank. Krediidipank. Foto LIIS TREIMANN/POSTIMEES Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Läti finantsinspektsiooni sõnul teeb amet seoses Eesti Krediidipangale seatud USA sanktsioonidega igakülgset koostööd Eesti ametivõimudega ning annab peagi teada ka sellest, mida sanktsioonid Krediidipanga Läti harule tähendavad.

«Peame kahetsusega tunnistama, et Eestis registreeritud ja filiaali kaudu Lätis tegevusõigust omav krediidiasutus on kantud sanktsioonide nimekirja. Eesti regulaatorite ees seisab nüüd tõsine järelevalvetöö ning oleme nendega pidevas kontaktis,» ütles Läti finantsinspektsiooni (FKTK) avalike suhete osakonna juhataja Ieva Upleja BNS-ile.

Inspektsioon lisas, et panga lisamine USA sanktsioneeritavate ettevõtete nimekirja tähendab, et panga ligipääs USA kapitaliturgudele on piiratud. «FKTK teatab peagi meetmetest, mida selles asjus Läti kommertspankadele rakendatakse,» rääkis ameti esindaja.

Venemaaga seotud firmadele kehtestatud sanktsioone laiendanud Ameerika Ühendriigid kandsid neljapäeval nimekirja ka Eestis registreeritud Krediidipanga. Eesti finantsinspektsiooni sõnul on suuresti tegu juba kehtivate sanktsioonide täpsustamisega, kuigi kaudselt võib see piirata Krediidipanga USA dollaritega seotud väljamakseid.

Eesti Krediidipangale pakub olulise korrespondentpangana teenuseid Deutsche Bank, seda nii enda USA üksuse kui Saksamaa peakontori kaudu. USA panga kaudu pakub Deutsche Krediidipangale dollarimaksete kliiringuteenust, Euroopa panga kaudu aga Šveitsi frangi, naela ja euro kliiringut.

Deutsche Bank ei soovinud BNS-ile täpselt kommenteerida, kas sanktsioonide kehtestamine tähendab, et Saksa kontsern lõpetab Eesti asutusega korrespondentsuhte. Firma kõneisik märkis küll, et parajasti on Deutsche üle vaatamas enda kliendisuhteid. Varasemalt on pank peastanud näiteks dollarimaksete kliiringu LHV-le ilmselt seetõttu, et pank on geograafiliselt lähedal Lätile.

Eesti Krediidipank ise teatas hommikul, et USA sanktsioonid ei mõjuta panga klientide arveldusi ega panga igapäevast tegevust, kuna ettevõte ei kavatse emiteerida võlakirju USA investoritele.

Venemaaga seotud firmadele kehtestatud sanktsioone laiendanud Ameerika Ühendriigid kandsid neljapäeval nimekirja ka Eestis registreeritud Krediidipanga. «Krediidipanga kliente, kes ei ole USA isikud ega asu USA-s, eelkäsitletud sanktsiooni täpsustus otseselt ei puuduta,» teatas finantsinspektsioon.

Seos Krediidipangaga tuleneb sellest, et sanktsioonide all olev BM Bank, endine Moskva Pank on Krediidipanga enamusaktsionär üle 59-protsendilise osalusega. USA kehtestas BM Bankile sanktsioonid juba 2014. aastal seoses Venemaa agressiooniga Ukrainas.

USA teatas neljapäeval Venemaale Ukraina separatistide toetamise ja Krimmi annekteerimise eest kehtestatud sanktsioonide laiendamisest. Sanktsioonide eesmärk on lõigata musta nimekirja kantud isikud, organisatsioonid ja firmad ära globaalsetest finantsvõrkudest, piirates nende võimet teha äri, ning keelates USA firmadel ja isikutel nendega äri teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles